Luminar pentru Windows

A trecut ceva vreme de când m-am înscris pentru public beta la producătorul softului Luminar. Sincer, nu mai știu împrejurările. Cert este că am primit un mail de la cei de la Macphun pe date de 13.07.2017 prin care am fost anunțat de lansarea Luminar Beta for Windows. Uraa! Fiind în cursul săptămânii nu am putut să „aprofundez” subiectul. A venit însă sfârșitul de săptămână cu ceva mai mult timp la dispoziție, așa că m-am apucat de treabă la Luminar For Windows Beta.

Înainte de a citi cele ce urmează: este varianta beta, de unde și problemele legate de rulare. Nu, nu s-a blocat, nu a dat blue screen, nimic de genul, doar că… dar mai bine citiți articolul și dați clic pe filmuleț.

Pașii care trebuie urmați pentru a putea descărca și folosi Luminar beta sunt foarte simpli: se dă clic pe „Learn More”, iar din fereastra nou afișată se introduce adresa de mail valabilă după care se apasă „Get Luminar Beta”.

Se primește apoi pe email un cod unic de activare. Și cu asta basta!

Instalarea se face destul de simplu. Eu am descărcat o arhivă zip Luminar care conține un singur fișier: Luminar_Setup.exe. L-am despachetat și lansat.

Fiind un fișier descărcat de pe Internet, Windows te întreabă dacă vrei într-adevăr să îl execuți. Măsură de precauție.

Mi-a plăcut că te întreabă unde vrei să îl instalezi. Ce nu mi-a plăcut este că nu îți spune cât spațiu va ocupa. Așa că vă spun eu: 272 MB în dosarul de instalare.

Când instalarea s-a încheiat cu succes, mesajul va arăta astfel:

La prima lansare a programului:

Pentru cine habar nu are ce face acest program sau cum lucrează, poate face un tur de prezentare apăsând pe „Start the tour”. Eu am dat „skip”, după care am fost invitat să îmi activez produsul.

După activarea cu succes a produsului, fereastra care va fi afișată la fiecare pornire este aceasta:

Fiecare din legăturile de pe partea stângă te va duce la pagina web a producătorului, firește direct la tema respectivă. Mi-a plăcut că atunci când alegi „User guide” ai posibilitatea de a descărca manualul complet în format pdf. Pentru simplificare, puteți da clic aici. Manualul este bine structurat, cuprinsul oferă link direct la partea de interes. Fain.

Nefiind familiarizat cu Macphun Luminar pe Mac, nu cunosc interfața versiunilor anterioare. Din câte îmi dau seama, interfața pentru Windows este una de generație nouă, destul de spartană, ceea ce nu este însă neapărat un lucru rău.

O mică prezentare a interfeței programului. Am ales o imagine care vine ca exemplu odată cu instalarea programului.

În stânga sus avem două simboluri:

Primul simbol, cel de dosar, este pentru deschiderea unui fișier. Apropo, formatele acceptate sunt: png, jpg, tff (8 și 16 bit), gif, psd; RAW: cr2, nef, orf, raf, erf, arw, rw2, pef și altele.
Al doilea simbol este pentru exportul fișierului prelucrat.

Următorul grup controlează zoom-ul.

Al treilea grup oferă posibilitatea de a face comparație între înainte și după.

Următorul grup de simboluri se referă la… anulare (undo) și istoric.

În partea de jos avem presetările, o mică previzualizare a efectelor produse. Dacă nu se dorește aplicarea efectelor oferite de diversele presetări, acestea se pot ascunde cu un simpli clic. În privința presetărilor, „distracția” este aproape nelimitată. De ce? Putem alege unul deja prestabilit, care vine la pachet odată cu programul, asupra căruia putem interveni în aplicarea și reglarea diverselor filtre, putem adăuga filtre, scoate filtre pentru ca într-un final să salvăm presetarea noastră – o putem adăuga la favorite sau putem crea o nouă categorie.

Fiind versiune Beta, nu are incuse toate facilitățile oferite de versiunea pentru Mac.

Ce nu am găsit în versiunea Beta pentru Windows:

 1. Butonul de Batch – pentru procesarea mai multor imagini în același timp. Pentru a putea prelucra imaginile, se apasă pe butonul de „Batch”, se aleg imaginile care se doresc a fi editate și se aplică apoi presetările. Fereastra de prelucrare în calup nu îți oferă nici o previzualizare a imaginii prelucrate, așadar va trebui să știi foarte bine ce vrei să faci. Partea bună: îți poți crea propriile presetări pe care să le aplici automat fișierelor care se pretează pentru acestea. Se alege locul în care se dorește exportarea imaginilor, se poate alege formatul fișierului și aplica setările specifice formatului, se pot alege dimensiunile imaginii, claritatea și la finalul ferestrei avem posibilitatea de a alege denumirea fișierului care va fi exportat. Simplu.
 2. Butonul de mască graduală radială (Radial Mask Mode (R)).
 3. Unealta de „ștampilă” și clonare (Clone & Stamp Tool). Clonezi o zonă de pixeli într-o altă zonă.
 4. Butonul de ștergere (Erase Tool) – șterge din imagine părțile selectate. Cât de bine o face? Nu am nici cea mai vagă idee, deoarece lipsește din versiunea beta pentru Windows. Cred că depinde și de ceea ce se șterge.
 5. Butonul de îndepărtare a zgomotului de imagine (Denoise Tool). În prima fază, unealta de îndepărtare a zgomotului de imagine afectează întreaga imagine. Luminar mărește imaginea la 200% pentru ca utilizatorul să poată observa mai bine „dezgomotizarea” (hehe). Dar după ce suntem mulțumiți de rezultat, îl putem aplica pe zona dorită cu ajutorul pensulei.
 6. Unealta de transformare (Transform Tool) – pentru o transformare cât mai simplă a stratului asupra căruia se aplică.

Acum vine partea mai „complicată”: programul lucrează cu straturi (layer), efecte predeterminate și filtre. Putem afișa sau ascunde toată partea dreaptă, sau numai histograma și/sau straturile. Putem ascunde de asemenea partea de jos a ferestrei, cea care ne arată o previzualizare a diferitelor filtre (pentru a mări spațiul de lucru) și chiar toată partea dreaptă.

Presetările sunt multe, foarte multe. Din fericire sunt catalogate după… categorii: Basic, Street, Outdoor, Travel, Portrait, Dramatic.

Filtrele? Moamă, câtă sunt, frateee… Catalogate și ele pe căprării: color, creative, intensificări de tonuri, detalii, utilitare sau utilități și… nou.

Dacă ar fi să le prezint pe toate mi-ar lua ceva timp, nu glumă!

Din câte am înțeles, Luminar folosește propriul motor RAW (o combinație între motorul RAW al celor de la Apple Core Image și propriul motor).

Am de făcut următoarele observații (pe marginea versiunii pe care am lucrat):

 1. Zoom pe imagine: 100% nu este 100% ci undeva în jur a 50% mărire din imaginea originală. Pentru a avea un echivalent de 100% ca în alte editoare de imagine trebuie mărită imaginea în Luminar la 400%. Nu știu dacă este din cauză că avem de a face cu Beta sau nu.
 2. Deschiderea imaginii și aplicarea filtrelor este destul de rapidă, dar exportul în format jpeg, singurul format disponibil momentan, este destul de lent. Cu siguranță pentru că produsul este doar Beta și că am lucrat cu fișierele foto brute.
 3. După ce închizi programul, acesta nu eliberează memoria! Trebuie închis manual din task manager, altfel memoria rămâne folosită aiurea (și nu este puțină).
 4. După câteva utilizări, inclusiv clipuri cu capturi de ecran (fără sonor): cu cât folosești mai multe straturi și mai multe filtre, cu atât programul folosește mai mult din resursele calculatorului, blocându-l zeci de minute întregi. Dacă ai și altceva de făcut, atenție mare, îți trebuie nervi de oțel până când se eliberează PC-ul.
 5. Am încercat să instalez programul pe un tablet PC modest, cu Windows 10. Ciudat, nu a zis nimic la instalare, totul a început să decurgă normal, fișierele au început să fie copiate, primesc mesajul că instalarea s-a efectuat cu succes. Aleg opțiunea să pornesc programul după instalare și stupize stupize: NU se întâmplă nimic. Mă uit în dosarul Macphun creat la instalare. GOOOOL! Hasta la Vista!
 6. Prelucrarea fișierelor brute este la fel de rapidă ca cele jpeg, de exemplu. Probleme apar atunci când le exporți în format jpeg – poate dura și peste 30 de minute, o veșnicie raportată la puterea de calcul din zilele noastre.

Mai jos aveți un filmuleț cu o foarte mică parte despre ceea ce poate programul. Aș fi vrut să arăt mult mai mult, dar din păcate se pare că un procesor i7, 8GB de RAM pe un laptop nu este de ajuns pentru a înregistra captura de ecran și totodată folosirea programului Luminar Beta.

Nu cred că de vină este micul progrămel de înregistrare (FlashBack Express 5), care nici măcar nu înregistrează cu sunet. Pentru cine interesează, sunetul este înregistrat cu un reportofon Olympus și un microfon de lavalieră, audio-technica ATR3350iS. Am împachetat apoi totul cu un program de editare video.


În plus, poate, față de cele 30 de minute: când deschizi o imagine în Luminar, ceea ce vezi pe ecranul aplicației este deja un strat (layer), nu imaginea fundal (background) așa cum suntem obișnuiți în Photoshop, de exemplu. Primul strat este cel de ajustări, clasic, aș spune. Lăsând la o parte presetările, filtrele pe care le poți aplica individual în stratul distinct este o adevărată nebunie! Straturi pe care poți aplica… măști: pensulă, gradual, gradual radial..

Ce mi-a mai plăcut la Luminar: simplitatea în general. Programul poate fi folosit fără mari bătăi de cap de către oricine. Efectele se pot aplica pe fișierele jpeg ca și pe raw (diferențele fiind doar în detaliile date de diferențele „native” dintre jpeg și raw). Posibilitățile de personalizare ale suprafeței de lucru, a filtrelor, a alegerii ce filtre se dorește a fi afișate, salvarea filtrelor și presetărilor ca favorite. Poți muta straturile ca în orice editor de imagine care se respectă, excepție primul strat, stratul 0. De fapt, în Luminar te poți „juca” cu straturile așa cum o poți face și în Photoshop (mă refer la funcțiile de bază).

Pe scurt, Luminar oferă următoarele:
– o interfață unică, foarte personalizabilă
– presetări cu un singur clic (peste 50)
– diverse filtre și unelte
– procesare în calup
– lucru cu straturi (layer)
– mascare selectivă
– pensulă
– transparență straturi și filtre
– reducere zgomot de imagine
– unealtă de îndepărtare a elementelor nedorite
– suport RAW
– poate fi folosit ca program de sine stătător sau ca plug-in
– compatibilitate cu sisteme cu touchpad, tablete cu pen și tablete grafice, Wacom și Magic mouse

Alte câteva chestiuni interesante despre Luminar:
# poate opera și sub formă de Smart Filter în Photoshop
# salvarea fișierului în format nativ Luminar pentru o editare ulterioară (format propriu *.lmnr)
# lucrează nedistructiv și este editabil în timpul lucrului, se poate reveni oricând asupra unui filtru pentru editare, se poate oricând rearanja filtrele și alege transparența

Concluzii
La prima vedere, programul pare a fi un editor de imagine care este în stare să deschidă fișiere RAW, cu toate că nu lucrează ca un editor de imagine uzual. Pe de altă parte, seamănă cu aplicația Color Efex de la Google.
Luminar este mai mult decât o suită de filtre. Sau un convertor de fișiere RAW. Oferă atât de multe posibilități încât ai nevoie să scrii o cărticică dacă vrei să aprofundezi cât mai mult. Versiunea Beta vine cu probleme de performanță, dar nu mi-a blocat niciodată calculatorul cu adevărat. Recomand folosirea unor fișiere jpeg sau tif pentru a avea o viteză acceptabilă la export.
Pentru doritori recomand filmulețele de prezentare de pe pagina producătorului, numai așa se poate vedea toată „puterea” Luminar-ului.
În versiunea pentru Mac, Luminar poate fi folosit și ca plugin pentru următoarele aplicații: Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom, Adobe Photoshop Elements, Apple Aperture. Sper că această opțiune să fie inclusă și în varianta Windows.
Pentru cine nu cunoaște Macphun, producătorul oferă și un pachet complet de unelte, Snapheal (eliminarea elementelor nedorite dintr-o fotografie), FX Photo Studio (filtre și efecte), Intensify (intensificarea culorilor, a contrastului și a clarității), Focus (efecte de neclaritate și efect de tilt-shift), Noiseless (filtru de reducere a zgomotului de imagine) și Tonality (filtre care transformă fotografiile în unele alb-negru), momentan doar pentru Mac. Personal nu am auzit intenția de a le realiza și pentru Windows. Bănuiesc că va depinde în mare măsură și de succesul care îl va avea Luminar printre utilizatorii Windows.
Dacă ești în căutarea unui software care să îți permită să deschizi un fișier foto brut (raw) pentru o prelucrare de bază, dar totodată și avansată, Luminar este exact ceea ce ai nevoie. Mai mult, pot spune că Luminar poate înlocui cu succes Lightroom, chiar dacă nu este tocmai… Lightroom. Poate fi un editor de fișiere RAW extrem de facil, uneori mai fain decât competitorii, la care poți adăuga layere (straturi) și măști, ceea ce nu prea se poate în Lightroom, de exemplu.
Macphun a spus despre Luminar că este un editor foto all-in-one care poate „crește” împreună cu fotograful, ceea ce pare destul de adevărat: datorită capacității sale de personalizare, Luminar se dezvoltă odată cu cunoștințele fotografului despre ceea ce poate face cu programul de editare de imagini.

Puncte forte (versiune beta):
* ușor în utilizare
* multe editări cu un singur clic
* rapid în utilizare și ușor de învățat
* simplu și efectiv
* straturi (layer), mixarea straturilor, măști și transparență

Puncte slabe (versiune beta):
* denumirea filtrelor, care poate crea confuzii
* exportul fișierelor greoi cu cât crește numărul editărilor

Despre Macphun
Macphun este o companie din California a cărui țel este să facă din programele complexe de editare de imagine unele simplu de folosit. Acest lucru se vede datorită produselor sale: editare complexă, utilizare ușoară.
Firma a fost înființată în 2008 de doi prieteni de colegiu care au renunțat la dezvoltarea de jocuri și s-au îndreptat spre dezvoltarea de aplicații foto.
Prima victorie în domeniu a fost atinsă în 2009, când Apple a acordat aplicației Vintage Video Maker (ulterior Vintagio) titlul de cea mai bună aplicație iPhone a anului.
În 2010, FX Photo Studio a devenit prima aplicație Macphun pentru Mac OS și se numără în continuare printre cele mai bine vândute aplicații pe Mac App Store.
2012: Macphun oferă 4 aplicații pe Mac App Store, inclusiv Snapheal, declarată una dintre cele mai bune aplicații de pe Mac App Store pe 2012.
Anul 2013: Aplicațiile foto Macphun sunt disponibile și pe iTunes, ajungând astfel peste tot în lume.  Aplicația Intensify se numără printre cele mai bune aplicații ale anului pe Mac App Store.
Anul 2014 este unul destul de bogat pentru cei de la Macphun: se lansează pe piața europeană, iar aplicația Tonality este considerată cel mai avansat editor foto alb negru disponibilă pentru Mac.
În 2015, Macphun lansează Noiseless, un software de reducere al zgomotului de imagine, împreună cu pachetul de editare foto, Creative Kit.
Macphun a câștigat timp de 5 ani premiul „Best of the Year” pentru aplicațiile sale foto, lucru încă neegalat de nici o altă companie dezvoltatoare.
Software-ul celor de la Macphun a crescut continuu în popularitate, ajungând la peste 4.000.000 de descărcări printre utilizatorii de Mac. În plus, Luminar a câștigat premiul TIPA pentru Best Imaging Software 2017.
În ceea ce privește echipa de dezvoltare pentru versiunea Windows, aceasta a fost formată în 2015, echipă a căror roade se poate vedea în versiunea Beta pentru Windows.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: