Affinity Photo Windows Public Beta

Așa cum am promis, voi prezenta cât mai pe scurt posibil Affinity Photo Public Beta pentru Windows al celor de la Serif. Un program atât de complex nu poate fi prezentat în câteva cuvinte, motiv pentru care mă voi concentra pe aspectele importante pentru mine și asupra punctelor care mi-au sărit în ochi în cele câteva zile de utilizare.

affinity-36

Instalarea programului decurge fără probleme deosebite. După înscrierea în cadrul programului beta, se descarcă un fișier de instalare de cca. 277 MB.

untitled-1

affinity-01

Fiind un program care aduce modificări sistemului de operare, va trebui confirmată instalarea.

affinity-02

Apropo, pentru cine nu este interesat de cum decurge instalarea, poate sării peste aceste rânduri.

Înainte de inițierea procesului de instalare sunteți invitați să alegeți limba. În acest moment sunt disponibile 9 limbi (printre care engleza și engleza Statelor Unite), se prea poate ca odată lansată versiunea finală, numărul acestora să crească. Sau nu.

affinity-03

Pentru a rula, programul necesită Microsoft .NET Framework 4.6.2, iar dacă nu îl aveți instalat, programul îl va instala automat. Atenție, durează ceva timp, mai mult decât instalarea Affinity Photo!

affinity-04

affinity-05

affinity-07

După instalarea Microsoft .NET Framework 4.6.2 se trece la cea a programului propriu zis.

affinity-12

Nu cred că are rost să trecem acum prin toate ferestrele procesului de instalare. La final sunteți invitat să reporniți sistemul.

Cele ce urmează pot părea haotice, asta pentru că este dificil de urmat untipar atunci când scrii despre un software. Voi încerca să păstrez o oarecare logică.

Programul are mai multe module principale. Primul este Develop Persona, modulul care îți permite să faci modificări asupra imaginii. Este folosit pentru orice tip de imagine comun, cum ar fi jpeg, png, psd, gif, tiff (sau tif), eps și svg.

Al doilea modul este Liquify Persona (lichefiere). Este similar cu unealta de lichefiere din Photoshop. Ce se poate face, vedeți în clipul de mai jos.

Affinity Photo – Liquify: Retouching from MacAffinity on Vimeo.

Urmează Develop Persona, modul de developare negative digitale. Așa cum am mai spus, putem folosi orice fișier suportat, nu numai cel raw.

Cel mai interesant poate, în afară de modulul principal de editare, firește, este Tone Mapping Persona.

affinity-44

Export Persona, cum spune și numele, se folosește pentru exportul imaginilor în alte formate decât cel proprietar Affinity Photo. Acest modul permite creare unor setări prestabilite. Tot cu acest modul putem împărții imaginea în mai multe „felii”, bazate pe selecțiile făcute. Interesant.

Ce mi s-a mai părut interesant?

– Limba de afișare a programului se poate schimba oricând. Necesită repornirea programului.

– Creare layer nou ca în Photoshop, cu Ctrl+J

– Scurtăturile de tastatură sunt editabile

affinity-22-shortcut-option

– Există posibilitatea resetării personalizării

affinity-23-personalisation-reset

– Setări de performanță

affinity-24-performance-settings

– Mi-a plăcut posibilitatea de a seta tool-urile

affinity-25-tool-settings

– Setări interfață

affinity-26-user-interface-settings

Filtrul „Unsharp” m-a surprins. Am ales o imagine de mărimea unei pagini A4. Pozele cu „înainte” și „după” sunt crop-uri de 100%.

affinity-27-unsharp-before

affinity-28-unsharp-after-100

Să vedem cum lucrează filtrul de reducere a zgomotului de imagine. Exemplul dat nu este „puricat”, am aplicat un denoise „brutal”. Este loc și de mai bine. În plus, să nu uităm că este o versiune beta. Oricum, imaginea a fost captată la ISO 25600 și decuparea undeva în jurul a 100%.

affinity-29-noise-reduction-before-100

affinity-30-noise-reduction-after-100

Filtrul Haze Removal (înlăturarea pâclei) în acțiune (un exemplu atipic și unul „normal”):

affinity-31-haze-removal-before

affinity-32-haze-removal-after

affinity-34-haze-removal-before

affinity-35-haze-removal-after

Develop Persona – permite prelucrarea imaginii în modulul de RAW, indiferent de formatul imaginii.

affinity-33

Personal sunt interesat de unealta Patch tool. Avem așa ceva și în Affinity Photo, deși lucrează diferit de cum sunt obișnuit. Adică nu am găsit posibilitatea de a selecta liber zona pe care doresc să o corectez, adică așa:

Affinity Photo însă a ales altă cale:

Până la urmă este vorba de obișnuință. Dacă tot am abordat subiectivul, se poate lucra foarte bine și cu Inpainting Brush Tool sau Blemish Removal Tool (unealta de îndepărtat pete, mai ceva ca Ariel).

Ne putem folosi și colecția lui Nik, de la Google. Cu două excepții, așa cum se poate vedea mai jos.
Adăugarea extensiilor oferite de Google, Nik Collection: Deschidem „Preferințe” (Preferences), alegem „Extensii Photoshop” (Photoshop Plugins).

affinity-37

affinity-38

Dacă nu s-a adăugat dosarul în care Affinity Photo trebuie să caute extensiile, fereastra de Preferințe pentru extensiile Photoshop este goală. Va trebui să apăsăm pe butonul de adăugare (Add). Există acum două posibilități: ori alegem dosarul unde s-a instalat Google Nik Colection ori pornim din nou programul de instalare pentru colecția lui Nik și vom alege ca și instalare un dosar creat anterior în acest sens. După instalarea lui „Nik” în dosarul respectiv, acesta va fi selectat ca destinație de căutare în preferințele lui Affinity. Nu uitați să bifați căsuța pentru afișarea extensiilor necunoscute pentru a putea folosi toată colecția lui Nik. După care, la închiderea ferestrei, sunteți invitat să reporniți programul pentru ca modificările să aibă efect. După repornire, puteți verifica „instalarea” prind redeschiderea Preferințe pentru extensiile Photoshop. Care ar trebui să arate așa:

affinity-39

Analog Efex Pro 2 și Color Efex Pro 4 funcționează. Observație: nu se creează automat un nou layer, așadar înainte de aplicare multiplicați manual layerul.
Funcționează, de asemenea, Dfine 2, HDR Efex Pro 2, Sharpener Pro 3: (1) RAW Presharpener, Silver Efex Pro 2.
Nu funcționează Sharpener Pro 3: (2) Output Sharpener. La Viveza 2 avem o ditamai frumoasă nefuncționare a programului: Photo have stopped working… Windows will close the program…
Nu știu dacă ceea ce nu funcționează se datorează eventual versiunii Beta sau a incompatibilității.

Prelucrarea RAW
Nu vă așteptați la ceva foarte complicat, este mai degrabă un modul simplist. Cu toate acestea avem la dispoziție următoarele:
Developare de bază (Basic):
– Expunere: expunere generală (Exposure), punct negru (Blackpoint), luminozitate (Brightness)
– Intensificare (Enhance): Contrast, claritate, saturație, culori puternice (Vibrance)
– Balans de alb
– Umbre și lumini puternice
– Profiluri, profil de ieșire (profil de culoare, firește)
Obiectiv (Lens):
– Reducere aberații cromatice (fără posibilitate de reglare, o bilă neagră din partea mea)
– Defringe (nu am găsit echivalent sau traducere în limba română), cu posibilitate de reglare
– Înlăturarea vignetării produse de obiectiv
– Vignetare după decupare (Post Crop Vignette)
Detalii (Details):
– Perfecționare detalii (sună bine, de fapt este Detail Refinement): de fapt o creștere a clarității
– Reducere zgomot de imagine
– Inducere zgomot de imagine
Tonuri (Tones):
– Curbe
– Alb & negru (reglare canale de roșu, verde, albastru, cyan, magenta, galben)
– Divizare tonalități (Split Toning), cu diverse posibilități de reglare
Suprapuneri

Am testat modulul RAW cu două fișiere, RAW firește: Canon EOS 5D Mark IV (33,3 MB) și Olympus E-M1 Mark II (17,5 MB). Nu am avut probleme cu nici unul din aceste două fișiere. Dat fiind faptul că nu sunt imaginile mele, nu le pot publica. Trebuie spus de la bun început: modulul RAW este doar un modul, NU este un program dedicat pentru „developarea” negativelor digitale.
În modulul pentru fișiere brute (RAW) nu am găsit posibilitatea de corecții „auto”, așadar trebuie lucrat „manual”.Poate vă întrebați de ce spun asta. Ok, voi încerca să explic cât mai simplu posibil: în majoritatea cazurilor, aplicarea corecțiilor în mod automat nu are efectul scontat/dorit. Dacă schimbările sunt prea „violente”, putem reveni la starea inițială prin apăsarea unui singur buton (sau Ctrl+Z). Există însă situații în care folosind „auto” avem o bază de plecare, putând interveni cu mici corecții până când obținem efectul scontat. Chestie foarte utilă pentru cei mai puțin experimentați. Pe de altă parte, lipsa „auto” te obligă sî înveți modul de lucru al programului, pentru a nu pierde pe viitor timpul cu încercări.
Mi-a plăcut modul de Overlays. Poți aplica cu pensula sau gradient. După care mergi la basic și aplici modificările numai în zonele „pictate” cu roșu. Din păcate nu se pot aplica pe zonele respective și celelalte posibilități de modificare (Lens, Details, Tones).
Oarecum tot legat de modulul RAW: odată „developarea” încheiată și întoarcerea la Photo Persona, din motive care îmi scapă, nu poți aplica filtrele lui Nik. Am salvat poza în format tiff, am redeschis, nix da, nu merge. Am salvat poza ca jpeg, am redeschisă și iată că merge. Momentan nu pot spune dacă este datorită versiunii beta sau nu. Update: după lansarea versiunii 1.5.0.37, problema cu colecția NIK în formatul tiff a fost rezolvată. Totuși, Viveza îngheață programul pe mai departe.

affinity-40

Nu mi-a plăcut în schimb sistemul de salvare a fișierelor. În primul rând, vrei să salvezi format tif, obții de fapt un Affinity TIFF, fișier mult mai mare decât tif-ul cel de toate zilele. Dacă un fișier tif are, de exemplu, 18 MB (comprimat LZV), tiff-ul celor de la Affinity are 89 MB. Affinity afphoto, formatul proprietar, are 40MB. Iarăși, nu știu dacă este legat de versiunea Beta sau nu. Vorbesc de un fișier de aceeași dimensiune a pixelilor, ce-i drept, cel normal fiind salvat comprimat, ceea ce Affinity nu oferă ca opțiune. De dragul amorului, am salvat un alt cadru cu același număr de pixeli (rezoluție) cu un alt program de editare, de data asta tif necomprimat. A rezultat un fișier de 35 MB. Chiar și așa, diferența de mărime este foarte mare, părerea mea. De acord, suntem în era spațiilor de stocare imense, dar nici chiar așa. Nu este o comparație „științifică”, dare diferențele de mărime sunt mari. Precizare: nu am salvat cu Affinity Photo și alte informații suplimentare în fișierul lor tiff.
Când vine vorba de salvare tiff, dacă în momentul salvării ai layere în cadrul fișierului, acestea vor fi unite. AI posibilitatea însă de a salva tiff cu layere cu tot, trebuie doar să bifezi „Save Affinity layers”.

affinity-41

Aștept însă apariția posibilității de a salva un fișier în format tiff comprimat.

Posibilitățile de modificare a fișierului foto sunt nelimitate. Un mic exemplu (din nou, nu este cine știe ce).

Fișierul original:

affinity-42

Modificări:
Îndreptare cadru, reîncadrare, denoise, ceva lichefieri, filtru NIK

affinity-43

În momentul în care scriu aceste rânduri, a apărut deja o nouă versiune beta, cu diverse rezolvări. Sper ca versiunea finală să fie pe măsura așteptărilor.

Lista completă cu particularitățile Affinity Photo o găsiți aici (în limba engleză, direct de la producător).

Se pot viziona și diverse clipuri video realizate și puse la dispoziție chiar de producător:
In house Affinity Photo Video Tutorials.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: