Dodge and Burn în Adobe Photoshop Elements

În cele ce urmează voi arăta cum se poate folosi Dodge and Burn în Photoshop Elements. Pentru această o să iau ca exemplu o fotografia făcută în Câmpulung, la o oră nepotrivită, 14:30. Pe deasupra și cu un superangular. Avem așadar multe umbre.

Dodge and Burn_01

Avem așadar o imagine, aș spune, subexpusă. Putem foarte bine să o prelucrăm în Lightroom înainte de exportare ca fișier tif, dar îmi place cum arată cerul și nu vreau să îl „stric” nici măcar puțin. Așa că am ales metoda dodge and burn. Să vedem ce putea scoate din această imagine.

Pentru început creăm un nou strat (layer) cu Ctrl+Shift+New, mod Overlay, Fill with Overlay-neutral color (50% gri).

Dodge and Burn_02

Duplicăm stratul cu Ctrl+j, după care redenumim cele două după bunul plac, dar în așa fel încât să știm care pentru ce este responsabil, ca să spun așa.

Dodge and Burn_03

Încep mai întâi cu prelucrarea per ansamblu. Schimb culoarea din față în alb, culoare din spate în negru.

Dodge and Burn_04

Aleg pensula (Brush Tool) cu tasta B (sau cu mouse-ul), aleg o mărime considerabilă pentru o prelucrare per ansamblu, opacitatea undeva între 10/15% și încep să aduc puțină lumină în zonele prea întunecate. În cazul în care nu suntem mulțumiți cu o primă prelucrare, putem „anula” creșterea luminozității inversând culoarea din față în negru și „pictând” zonele respective. Această metodă este utilă atunci când, din diferite motive, vrei să revii asupra prelucrării și să „anulezi” creșterea luminozității. Poți, de asemenea, să alegi culoare din față în negru pentru a întuneca anumite zone din imagine. Iar dacă vrei să lucrezi pe porțiuni exacte, pur și simplu micșorezi dimensiunea pensulei. Încă ceva, dacă la un moment credeți că prelucrarea este prea „violentă”, pur și simplu umblați la opacitatea stratului. Simplu! Adică, mai simplu de atât nu cred că se poate modifica luminozitatea dintr-o fotografie.

Dodge and Burn_05

După ce suntem mulțumiți de primul rezultat, trecem la a doua etapă. Detaliile. Dacă avem nevoie de detalii asupra zonelor deschise și detalii asupra zonelor închise, putem să duplică stratul (layer-ul) Detalii și să redenumim cele două în Detalii lumină și detalii umbre (de exemplu).

Dodge and Burn_06

În imaginea aleasă, nu cred că mai este nevoie să adaug umbre (și așa sunt destule). Pentru situația în care se dorește acest lucru, se va avea grijă să se selecteze negru ca și culoare de prim plan și se trece la adăugarea de umbre.

Eu aleg să aduc mai multă lumină. Pentru asta avem două posibilități: merg pe metoda aplicată pe stratul Ansamblu sau merg pe Dodge and Burn.

Să luam de exemplu mașina argintie din dreapta imaginii. Aleg Dodge, Shadows și încep să pictez. Întâi vehiculul, apoi persoanele de pe trotuar, din spate, pomul, umbra din fața mașinii.

Înainte:

Dodge and Burn_07

Și după:

Dodge and Burn_08

Putem continua apoi cu zonele care nu ne satisfac din punct de vedere al expunerii.

Diferențele dintre metoda „pensulei” și dodge and burn, pe scurt: folosindu-ne de pensulă, putem reveni foarte ușor atunci când greșim ceva. În schimb, cu dodge and burn putem prelucra mai fin detaliile (umbre, tonuri medii, zonele luminoase).

Încă ceva: selectând culoarea din față în diferite culori, putem picta pe imagine schimbând astfel „balansul de alb” pe întreaga imagine, să spunem. Sau pe zone. Posibilitățile sunt nenumărate.

Fotografie așa cum a fost captată de aparatul foto.

Dodge and Burn_09

Imagine finală.

Dodge and Burn_10

Alte exemple.

Imagine originală

Dodge and Burn_11

Prelucrată pe zone, în câțiva pași.

Dodge and Burn_12

Imagine după prelucrarea fișierului RAW în Lightroom.

Dodge and Burn_13

Imagine prelucrată în Adobe Photoshop Elements cu metoda Dodge and Burn:

Dodge and Burn_14

© Sorin VOICU 2016

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: