Alegerea softului de prelucrare a imaginilor

gelb

Toată lumea vorbește de cât de greu este alegerea aparatului foto. Of… poate fi greu, dar nu musai. Depinde cu cine te consulți. Dacă o faci de capul tău, nu va dura mult și nu vei mai știi de capul tău! Nu o să scriu acuma un tratat de cap cum să nu te ia cu capul când vrei să alegi un aparat foto, cu cap. Nu. O să vă mai dau încă o durere de cap la cap: alegerea programului de editare de imagini. Mulți o să sară în sus (în jos nu mai este loc, firește, toate locurile sunt ocupate). Cum domnule, mai am nevoie și de așa ceva? Ce, aparatul nu scoate pozele brici? Păi, atunci de ce mai dau o groază de bani pe el? Nici nu vreau să aud! Așa, și? Treaba lor… Pentru cine are răbdare și tutun (atât cât se mai poate fuma), îl invit să parcurgă rândurile de mai jos.

Cazinou-2012-10

Am mai spus-o și o să o tot repet: nu poți folosi numai jpeg-urile descărcate direct din cameră. Repet, numai, da!? Sunt suficiente aparate foto digitale care oferă fotografii uimitoare încă de la clasicul format jpeg. Pentru cine nu cunoaște puțină istorie (și am auzit de la un profesor care preda la UNATC cum că „distinșii” studenți tratau istoria fotografie cu suportul filmului în loc să o trateze cu emulsia, ca să mă exprim în termeni „academici”), a existat un prim aparat foto DSLR care scotea la vremea lui jpeg-uri absolut incredibile, atât din punct de vedere al culorilor, cât și a expunerii și clarității: Olympus E-620. Dacă acum calitatea jpeg-urilor este foarte bună la majoritatea aparatelor DSLR, pe atunci aceasta putea lăsa de dorit. Dacă tot am adus vorba de Olympus E-620, acesta a mai venit și cu o altă găselniță aclamată ani mai târziu de aplaudacii altui producător ca o mare realizare a științei și tehnologiei, firește a acelui producător: butoane iluminate pe spatele aparatului. Nu știu dacă să mori de râs sau se te rușinezi de inteligența aplaudacilor, care au uitat cum în 2009 râdeau de butoanele iluminate… Dar așa este viața, fiecare cu buboaiele, respectiv butoanele lui. Așadar, cine iubește fotografia și o practică fie și numai din pasiune, are grijă de imaginile lui. Mă refer la cele într-adevăr valoroase, fie că este vorba de fotografii strict personale sau de mare finețe. Post-procesare devine obligatorie. Pentru început este suficient să folosești soft-ul oferit de producător. Marea bilă albă: nu există probleme de recunoaștere a propriului format RAW. Dezavantajul: de cele mai multe ori aceste softuri nu sunt optimizate pentru o prelucrare rapidă și, deși sună ciudat, rezultatul prelucrării nu este de cele mai multe ori așa de bun ca cel obținut cu alte programe dedicate tuturor aparatelor foto digitale.  Acest aspect se poate observa cel mai bine atunci când din diverse motive nu putem folosi hardware performant. Ca să dau un exemplu: Olympus Viewer în modul de developare raw se mișcă extrem de lent pe un tablet PC 2 în 1 cu Intel(R) Atom(TM) CPU Z3735F @ 1.33GHz, 2GB RAM în comparație cuPS6, pe același device, se înțelege! Există suficiente „ciudățenii” în ceea ce privește developarea negativelor digitale. Că tot am adus vorba de Olympus, mai toate aparatele noi, mirrorless, adică fără oglindă, oferă filtre artistice direct în aparat. Aceste filtre artistice sunt desigur prelucrate digital. Acum, dacă folosești formatul orf (format brut specific Olympus), ai posibilitatea de a aplica filtrele ce se regăsesc la modelul de aparat foto respectiv și în post-procesare, așa cum se poate vedea în exemplul de mai jos.

SPEN0122-original
Original

SPEN0122-pinhole
Efect pinhole cu ramă

Așadar, alegerea programului de editare a imaginii este la fel de important ca și alegerea echipamentului. Și aici se aplică aceeași regulă: trebuie să îți placă să îl folosești, altfel nu are rost. Putem să folosim programe gratuite sau programe plătite, în funcție de bugetul fiecăruia, de preferințe, de obișnuințe ș.a.m.d..

Acum, chestia cea mai neplăcută este modalitatea cum unele programe oferă suport pentru fișierele RAW. Să luăm ca exemplu Adobe Lightroom. Adobe are prostul obicei de a oferi suport raw foarte bun, dar care la un moment dat este stopat la versiunea anterioară. Se va putea lucra cu fișierele raw noi numai cu noua lor versiune a programului, obligându-te să faci upgrade. Iar acum Adobe Lightroom poate fi folosit numai pe sisteme de operare pe 64 biți. Adică, dacă ai Adobe Lightroom 5 și îți cumperi un aparat foto de cea mai nou generație vei putea să prelucrezi raw-urile noului aparat doar cu Adobe Lightroom 6. O vină o au și producătorii de aparate foto care fac ce fac și modifică raw-ul de la un model la altul. Excepție: Pentax, al căror fișiere brute sunt DNG, fișiere native Adobe, ca să mă exprim așa. Bine, Adobe Lightroom nu costă o avere, dar aici nu vorbim despre bani, ci despre cu totul altceva. Alternativa este dată de Adobe DNG Converter, a cărui cea mai nouă versiune este capabilă să transforme fișierele brute în fișiere DNG și pentru cele mai noi aparate foto. Dar, din nou, la convertire se mișcă cu încetinitorul (părerea mea de utilizator este că motorul de convertire este atât de basic, încât nu știe să profite toată puterea hardware, sau poate este „obligat” să se comporte așa – oricum, îți trebuie răbdare și tutun să convertești o tonă de imagini). Partea bună: o să ai două formate de fișiere cu fix aceleași informații, un fel de backup. Partea proastă, în afară de timpul pierdut cu convertirea, se mărește spațiul de stocare și în plus trebuie să aștepți mai mult până când este lansată versiune de Adobe DNG Converter care să suporte fișierul brut al noului tău aparat foto (chestie valabilă și pentru programele plătite, care folosesc la rândul lor tot motorul de convertire din DNG Converter, numai că la alt nivel). Personal prefer deocamdată Adobe Lightroom, Adobe DNG Converter și Adobe Photoshop Elements. Nu numai pentru că sunt obișnuit cu ele, ci pentru faptul că îmi permite obținerea unor rezultate foarte bune și pe deasupra nu afectează fișierul original. Aștept însă cu nerăbdare momentul în care va apare pe piață și un alt convertor de fișiere raw care să ofere ceea ce oferă acum Adobe. Mă gândesc la Affinity Photo, un software care se pare că face o concurență serioasă Photoshop-ului, atât ca performanță de editare cât mai ales a prețului. Din păcate, deocamdată există doar pentru MAC, dar se lucrează la o versiune pentru Windows. Vă puteți înregistra pentru testarea versiunii beta aici. Din informațiile la care avem acces se pare că va mai dura câteva luni până când vom putea încerca versiunea beta pe Windows.

serif_affinity_photo_1

Pentru a vă face o idee cam cum se poate lucra cu Affinity Photo aveți la dispoziție un număr are de tutoriale video direct pe pagina producătorului. Unul dintre cele mai faine prezentări despre Affinity Photo:

Personal abia aștept să îl testez. Poate că după mai bine de 9 ani de zile o să renunț la Lightroom. Să vedem…

Printre convertoarele de fișiere brute se numără și Raw Therapee, un program gratuit, dar extrem de complex, ceea ce poate fi frustrant pentru un începător (și nu numai).

Raw Therapee 01

***

În afară de convertorul de RAW, care, așa cum am mai spus, poate fi programul oferit la pachet odată cu aparatul foto, sau un alt convertor la libera alegere, este nevoie și de un program de editare imagini altele decât cele brute. Cum am mai spus, cel mai la îndemână și suficient pentru majoritatea fotografilor este Adobe Photoshop Elements. La care poți adăuga diverse plug in-uri, printre care una dintre cele mai tari colecții, Google Nik Collection. Acum gratis în limita oferită de cei de la Google.
Pentru cine preferă lucrurile gratis, mulți recomandă Gimp. Cum nu îl folosesc, nu mă pot pronunța în privința lui (ca și Raw Therapee, mi se pare foarte „tehnic” și greoi în utilizare). Recomand însă cu căldură un mic progrămel care există și în variantă portabilă, așadar nici nu trebuie măcar instalat:
PhotoFiltre 7.

PhotoFiltre 1-01

Un alt program de editare foto gratuit este Fotor. Știe să lucreze și cu fișiere raw, chiar dacă îi trebuie ceva timp să le deschidă.

Fotor 01

Unul dintre cele mai interesante programe de editare, asemănător cu Adbe Photoshop Elements, este oferit de Serif, Serif PhotoPlus Starter Edition, cel care este pe cale să ofere Affinity Photo și pentru Windows.

PhotoPlusStarterEdition01

Pentru cine caută, există multe alte programe de editare de imagine gratuite. Sau contra plată. Este imposibil să le prezint pe toate sau pe cele mai multe dintre ele. Nu acesta este scopul prezentului articol, care se vrea un mic ghid de soluții software pentru cei aflați la început de drum în ale fotografiei.

Pentru cine ține neapărat să folosească Adobe Photoshop, o veste bună: îți creezi un cont pe adobe.com (AdobeID), te loghezi în cont și mergi aici. Poți descărca toată suita de CS2, dacă te interesează. Chiar dacă este un program vechi, este încă bun și merge și pe Windows 10.

CS2-01

De când am început să scriu la acest articol am avut ceva probleme legate de Lightroom și Adobe în general. Datorită unor chichițe software, nu am putut nici măcar instala Lightroom 6 de test. În acel moment m-am simțit foarte… vulnerabil. Ca totul să fie și mai complicat, am „pierdut” și versiunea de Lightroom care îmi permitea să „developez” fișierele orf oferite de E-M10. Care nu este tocmai un aparat de generație nouă. Atunci am început să caut o alternativă. Din păcate., odată ce folosești ani de zile un anumit program de care ești mulțumit, devii mai „critic” față de alte alternative. Este un fel de a spune. Cert este că folosind trei programe diferite pentru a converti aceeași imagine observi diferențele. Și într-un fel destul de „brutal” pentru un ochi de cunoscător. Dar despre asta într-un alt articol.

© Sorin VOICU 2016

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: