Google Nik Collection – în câteva cuvinte

IMG_0232

În câteva cuvinte… să o credeţi voi! Nu cred că poţi să tratezi o astfel de colecţie în doar câteva cuvinte.

Am făcut cunoştinţă cu această colecţie acum câţiva ani buni. Da, chiar dacă acum, 24 martie 2016, colecţia este oferită gratuit, eu am plătit pentru ea şi nu regret nici o clipă banii daţi. Era pe vremea când puteai cumpăra fiecare modul în parte. Şi la începuturi costa o căruţă de bani. Din nou, chiar merita/merită.

Nik Software (numele original Nik Multimedia) a fost înfiinţată de Nils Kokemohr în 1995. Firma se ocupa de fotografia digitală şi design grafic. Fosta echipă s-a îndeletnicit cu dezvoltarea programelor Nil’s Efex! şi Nils type Efex!, o combinaţie de acţiuni Photoshop şi texturi. Type Efex, după cum spune şi numele, oferea caractere şi efecte specifice caracterelor, pentru Photoshop. 3D, fireşte – text acoperit de zăpadă, metal lichid, apă transparentă, cauciuc, crom, aproape tot ceea ce îţi trece prin cap.

Nils type Efex

Prima schimbare importantă a survenit odată cu cooptarea lui Michael J Slater ca CEO în 1999. Sub conducerea acestuia, Nik software s-a transformat dintr-o firmă mică de dezvoltatori de software într-o firmă de cercetare şi dezvoltatoare de software. Firma este acum arhicunoscută pentru produsele şi tehnologiile sale inovatoare în domeniul fotografiei digitale.

Pe când Nik era Nik, toată colecţia de filtre/efecte costa cca. 500 de dolărei. După ce au fost preluaţi de Google, preţul a scăzut la cca. 150 de verzişori. Ca acum să fie mokka! Indiferent de ce şi cum şi la ce preţ, ceea ce poţi face cu o astfel de colecţie este WOW. Pentru asta însă trebuie să ştii ce şi când şi în ce măsură să aplici. Voi încerca să trezesc interesul pentru această colecţie care merită chiar şi bani. Sau timp pentru „aprofundare”.

Ce avem actualmente în colecţie? Să le luăm pe rând.

1. Analog Efex Pro 2

Analog Efex Pro 2 - 01

Permite aplicarea filtrelor care emulează imagini luate cu aparate, filme şi obiective foto clasice. Posibilitatea de a aplica diverse emulări/filtre este nelimitată, de la folosirea unei pensule (aplicare selectivă – Brush, moment în care se creează o mască pe layer-ul respectiv; folosirea unor zgârieturi şi urme de murdărie pentru efect de uzură – unde avem o multitudine de opţiuni, de la praf şi scame, zgârieturi, urme organice, erodări, la toate acestea existând posibilitatea de a amplifica efectul spre pozitiv sau negativ plus folosirea punctelor de control, o nebunie, ce mai), la vignetare şi aplicarea unui tip de film, unde utilizatorul poate alege între tipuri prestabilite cu posibilitatea de individualizare. Fireşte, toate acestea se poate salva pentru a avea propria colecţie de filtre individuale.

De fapt, există atât de multe posibilităţi, încât cred că s-ar putea scrie un volum întreg numai pentru acest tip de filtru. Ca să vă faceţi o idee:
În partea stânga sus avem Clasic Camera. Daţi clic pe săgeata spre dreapta şi va apărea o nouă fereastră în care aveţi posibilitatea de a selecta o anumită unealtă sau combinaţii de unelte.

Analog Efex Pro 2 - 02

Că se mai zic, chiar dacă mă repet, este o nebunie, nu alta. De exemplu, vrem să adăugăm o „ramă”, nici o problemă. Până şi aici avem posibilitatea de a alege cum să aplicăm rama respectivă. Degeaba încerc eu să explic, trebuie să lucraţi cu efectul respectiv. Exemple de rame:

Analog Efex Pro 2 - 04 Analog Efex Pro 2 - 03

Ca să nu o mai lungesc, ce am realizat la repezeală. În primul rând, imaginea originală şi apoi două exemple. După care trec la următorul „filtru”.

Analog Efex Pro 2 - 05

Analog Efex Pro 2 - 06

Analog Efex Pro 2 - 07

2. Color Efex Pro 4

Color Efex Pro 4 - 01

Este cea mai amplă colecţie de filtre de la Nik. Imposibil de prezentat pe fugă. Numai lista filtrelor ocupă un spaţiu mare.

Mai jos o combinaţie de două filtre, Tonal Contrast şi High Key. Fireşte, prima imagine este cea originală.

Color Efex Pro 4 - 02

Color Efex Pro 4 - 03

Altă combinaţie, filtru Vintage cu Tonal Contrast, prin aplicarea unor puncte de control pe layer-ul de Vintage.

Color Efex Pro 4 - 04

3. Dfine 2

Acesta este filtrul de reducere al zgomotului de imagine al celor de la Nik. Operează excelent, oferă control foarte fain al zonelor asupra cărora dorim să operăm. Putem lăsa programul să ia o decizie pentru noi sau putem prelua controlul absolut.

Dfine 2 - 01

Să vedem cum lucrează. Am luat o imagine cu un ISO 3200, aşadar ni prea prea, nici foarte foarte. Am aplicat un tonal contrast aşa, pentru a adăuga mai mult zgomot de imagine.

Dfine 2 - 02

După care am lucrat cu filtrul de reducere al zgomotului de imagine: l-am lăsat să îşi facă de cap, este mai uşor şi mai rapid aşa. Mă refer la măsurătoare. Am trecut apoi la alegerea punctelor, asta pentru a decide eu ce zone le doresc reduse la zgomoţel. După ce aplic, iau guma şi şterg în plus zonele pe care le consider a fi mai faine cu zgomotul acolo. Şi a ieşit asta:

Dfine 2 - 03

Trebuie să pecizez: reducerea se observă mult mai bine pe imaginile la dimensiunea lor nativă.

4. HDR Efex Pro 2

HDR Efex Pro 2 - 01

După cum ne spune şi numele, este un filtru HDR. Din nou, controlul parametrilor este bogat şi bine structurat. Îţi ia însă ceva timp să le înveţi pe toate. Ceea ce de fapt este un lucru bun. 🙂

Imaginea originală:

HDR Efex Pro 2 - 02

Şi una prelucrată (automat):

HDR Efex Pro 2 - 03

5. Sharpener Pro 3

Sharpener Pro 3 - 01

Filtru util pentru a mai scoate un dram de claritate dintr-o imagine. Trebuie folosit cu atenţie, în funcţie de imaginea iniţială. Aplicarea brutală a filtrului duce la „ruinarea” imaginii. Pentru rezultate bune, filtrul se poate folosi împreună cu Dfine 2. Sau aşa cum am făcut eu în imaginea dată ca exemplu: am şters cu radiera pur şi simplu fundalul pe layerul Sharpener Pro 3.

Sharpener Pro 3 - 02

Sharpener Pro 3 - 03

6. Silver Efex Pro 2

Silver Efex Pro 2 - 01

Acesta este un filtru pentru conversia imaginilor color în unele alb-negru. Ca şi în cazul celorlalte filtre, setările sunt multiple, inclusiv folosirea filtrelor color atât de populare în fotografia alb-negru.

Originalul:

Silver Efex Pro 2 - 02

Şi o variantă alb-negru:

Silver Efex Pro 2 - 03

7. Viveza 2

Viveza 2 - 01

Cu Viveza 2 avem posibilitatea de a prelucra culorile şi lumina la punct fix, ca să zic aşa. Alegem un punct de culoare sau lumină şi începe distracţia. Efectul este aplicat foarte natural. Putem se reglăm luminozitatea, contrastul, saturaţia, să accentuăm sau să diminuăm structura, să ajustăm umbrele, să reglăm tonurile calde, nuanţele de roşu, verde, albastru şi să virăm toată paleta de culoare.

Originalul:

Viveza 2 - 02

Şi după aplicarea diverselor efecte în Viveza 2:

Viveza 2 - 03

Alt exemplu, înainte şi după.

Descărcare plăcută.

🙂

https://www.google.com/nikcollection/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: