Alte chestii despre Windows 10

După ce am făcut upgrade de la Windows 8.1 la Windows 10 pe al meu 2 in 1 PC, după o perioadă de timp am început să am BSOD-uri. Acestea apăreau când calculatorul era la odihnă, adică era pornit, dar nu lucram la el. Destul de ciudat, mi-am zis. Dacă prima dată am zis că na, se mai întâmplă și la case mari, după a doua sau a treia oară, în condiții similare, mi-am zis că până aici, se îngroașă gluma.

Win 10 32

Mă dau pe gogu. Găsesc articole legate de Windows 8.1 și Windows 10 cu probleme pe SSD-uri. Eu nu am SSD, dar ceva similar, mai inferior: EMMC. Mai caut, descarc BlueScreenView v1.55, găsesc ceea ce mi-a cauzat ecranul albastru și mă pun pe treabă: DPC_WATCHDOG_VIOLATION. Această violare are loc dacă ai SSD, printre altele. Oricum astfel de erori apar în urma unor probleme de firmware sau update de drivere, cum ar fi de exemplu Synaptics touchpad driver. Unii dezactivează pur și simplu descărcarea automată de update pentru dispozitive (clic dreapta pe simbolul de Windows, Sistem, Setări complexe de sistem, Hardware, Setări de instalare dispozitiv). Pentru a rezolva problema cu firmware-ul pentru SSD, se recomandă descărcarea ultimului firmware direct de la producător. Problema mea este că pentru al meu EMMC nu găsesc nici un update. Pe net să găsește ceva, dar vechi de ani de zile. Așadar trec la la dezactivarea SuperFetch și Prefetch pentru a rezolva într-un fel problema. Atenție! NU se vor dezactiva aceste două „componente” dacă aveți un harddisk normal! A, să nu uit: datorită task managerului de la Windows 8 încoace, se poate vedea clar mai multe activități care rulează în fundal, inclusiv cea de „HDD”. Până să opresc serviciile de mai jos, activitatea EMMC-ului era exagerat de mare chiar și în repaus. După, foarte scăzută sau deloc atunci când nu se rula nimic.

1. Click pe lupa de căutare de lângă butonul Windows 10, după care se tastează services.msc și se apasă enter.

services.msc01

2. Se oprește serviciul Superfetch, după care se dezactivează.

services.msc02

services.msc03

services.msc04

3. Următorul pas este dezactivarea Prefetch. Pentru aceasta se rulează regedit și se caută cheia HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters.

services.msc05

services.msc06

4. Dublu clic pe „EnablePrefetcher” pentru a se deschide fereastra pentru DWORD și se tastează în câmpul „Value data” cifra „0” (dezactivare Prefetch).

services.msc07

5. Se dă click pe OK și apoi se iese.

Pe mine m-a ajutat. De cânt am dezactivat cele două componente/servicii, BSOD-ul nu a mai apărut.

Între timp am făcut un upgrade la Windows 10, pachetul din noiembrie (versiunea 1511). Cele două servicii s-au activat la loc. O să țin sub observație „fenomenul”, iar în caz că reapare, știu ce am de făcut. Până acum nu am avut nici o problemă.

Problemă am avut însă cu update-ul la versiunea 1511. În primul rând, probleme cu spațiul liber pentru tot tacâmul legat de upgrade. În cele din urmă, am rezolvat-o într-un fel. Spațiu aveam, curent aveam, tot degeaba, vorba aceea, benzinește benzinește dar nu pornește. În cele din urmă i-am dat de cap. Numai că după aceea nu a mai vrut Windows-ul să îmi găsească update-ul, la naiba! Cum nu mă las intimidat, am găsit și rezolvarea. Dar să o iau pe rând…

După ce am făcut loc pe micul meu EMMC de 32 GB, pornesc Windows Update. Găsește noua versiune, o descarcă (la naiba cu Microsoft, nu putea să pună și el întrebarea de bun simț unde vrea să se descarce kitul de upgrade…) și purcede la instalare. Și purcede și purcede… Fiind deja noapte afară, las să meargă toată noapte după ce am stat lângă PC până la 40% din totalul de upgrade. Dimineața, surpriză: același 40%. Întrerup. Încerc mai târziu, fără nici un periferic conectat prin USB. După un timp, aceeași problemă. Mă pun pe săpat și descopăr hiba: cică nu este bine să ai un SD conectat în timpul upgrade-ului. Și eu aveam un microSD pe post de al doilea „disc”. Îl scot, dau căutare de update/upgrade direct din Windows și… NIMIC! Cică sunt la zi. Măi să fie! Am mai încercat de câteva ori, degeaba. Tot la zi mereu, dar nu cu versiunea 1511. M-am enervat rău de tot. Se poate așa ceva? Am găsit însă ac de cojoc și la această problemă. Versiunea prescurtată:

Pentru upgrade la Windows 10, implicit la ultima versiune, se accesează http://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10 și se descarcă „GetWindows10-sds_____________.exe”. După care se execută se fac alegerile dorite, după care poți bea liniștit o cafea sau un vin. Berea este pentru altceva, respectiv alte ocazii.

A luat ceva timp până când s-a instalat. Exact ca atunci când am făcut upgrade de la Windows 8.1 la Windows 10.

Până acum totul ok. De fapt, o ciudățenie, imediat după upgrade: cică nu am program antivirus și firewall. Doar Windows Defender. Numai că eu am Kasperky, activat și la zi. Și mai ciudat: antivirusul meu deși îmi afișa că totul este OK, nu verifica nimic în spatele cortinei. Deși eram pe internet, traficul era zero. Măi să fie! Mă uit în setările de securitate ale Windows-ului, totul roșu. Bine că nu sunt taur (zodie), altfel dădeam cu Windows-ul de pământ. Nu puteam să activez nimic. Mă enervez și dau un restart la calculator. Și… minune mare! Totul OK! Asta ar fi până acum prima chestie nașpa după upgrade.

Ce spun alții despre noul update/upgrade?

Că ar fi trei chestii principale nasoale:

 1. Coropișnița (pe americănește i se spune bug) cu 44%. Bei, la mine era un 40% curat, da? S-a rezolvat. Scoateți cardurile SD și gata.
 2. Ștergerea și modificarea programelor implicite. Dacă se întâmplă, e chiar nașpa. Mie nu, din câte îmi dau seama. Bine, recunosc, mea culpa: nu am cine știe ce programe instalate pe „amărâtul” meu de tablet PC.
  Vestea „bună” este că vei fi notificat de ce s-a dezinstalat. Mă întreb, ca Păcală, de ce nu ești atenționat înainte, măcar să poți lua o decizie dacă merită efortul sau nu. Stai, că bănui că știu: la Windows 10 update-urile sunt obligatorii, aka ți se impun… Dacă nu aplici la update-ul din noiembrie, tot se încearcă – așa am pățit eu până când mi-am făcut loc pe râșniță…
  Referitor la chestiunea cu modificarea programelor implicite la cele Microsoft: vinovat până în măduva oaselor (Microsoft, firește)! Nu că ar fi o problemă de nerezolvat. Te duci frumușel la Setări -> Sistem – > Aplicații implicite și faci schimbările de rigoare. Asta însă nu scuză faptul că de ce trebuie să o faci?
 3. Dacă ești „proaspăt” utilizator de Windows 10, adică nu ai devenit unul normal la cap (în viziunea celor de la Microsoft) după cele 31 de zile în care ai posibilitatea de a reveni la Windows-ul avut anterior, nix da, nu poți face upgrade la ultimul build. Unii consideră așa ceva inacceptabil. Mă rog, cel puțin greu de digerat. Hm… ce să zic… Cred că Microsft are dreptate aici. Adică lasă proaspeții utilizatori să aleagă dacă vor în continuare Windows 10 sau nu.

Dar gata cu negativismele. Să trecem la pozitivism.

 1. Găsește-mi dispozitivul. Odată activat, „ Găsește-mi dispozitivul” te ajută să îți găsești dispozitivul. Mă gândesc la cei cu ditamai desktop-ul, cum naiba să îl pierzi! Pentru activarea minunăției trebuie să treci prin Setări -> Actualizare și Securitate. Pentru activare trebuie însă să ai un cont Microsoft. Eu unul am cu siguranță, dar l-am pus atât de bine, încât am uitat nu numai acreditările, ci și unde l-am pus „bine”. Pentru mai multe detalii dați clic aici.
 2. Un meniu Start mai mare. Iupii. Eu unul folosesc din plin posibilitatea de a adăuga programele favorite în Start. Pentru doritori, această posibilitate trebuie mai întâi activată: Setări -> Personalizare -> Start -> Afișați mai multe dale.
 3. Noi aplicații Skype, mesagerie, telefonie și video Skype.
 4. Flexibilitate mai mare în instalarea de aplicații. Există acum posibilitatea de a seta unde se dorește instalarea de aplicații. Foarte util celor cu spațiu limitat pe dispozitivul principal de stocare.
  Setări -> Sistem -> Stocare -> Noile aplicații se vor stoca în…
 5. Posibilitatea de a fi avertizat în momentul în care există probleme cu dispozitivele conectate prin USB, mai precis probleme cu conectarea.
  Setări -> Dispozitive -> Doresc notificare dacă există probleme cu conectarea la dispozitive USB
 6. Microsoft Edge a primit și el îmbunătățiri, pe lângă rezolvarea unor deficiențe și îmbunătățiri: Previzualizare tabulator.

Microsoft Edge 01

 1. Posibilitate de a sincroniza parole, semne de carte și liste de citire între dispozitive.
 2. Îmbunătățiri la Cortana. Nu pot încerca îmbunătățirile, Cortana nefiind disponibilă în română. Probabil nu s-a găsit încă Voce României.
 3. Modul tabletă a la Windows 8.1. Punct.
 4. Personalizarea culorilor pentru Start, Taskbar, centru de acțiune, bara de titlu. Nu mă dau în vânt, dar e bine de știut.
 5. Sub capotă s-au adus mai multe îmbunătățiri. Managementul de memorie are acum posibilitatea de a compresa informația în loc de a o scrie pe disc/suportul de date. Chestia asta va ajuta calculatorul să fie mai rapid. Se va simți mai ales la cei cu sisteme mai slabe. Pentru cei care folosesc virtualizarea: de acum se pot bucura de mașini virtuale Hyper-V în interiorul mașinii virtuale. Prima schimbare majoră pentru Windows 10 ediția de toamnă este suportul pentru noua tehnologie Intel, Speed Shift, implementată în cea de a șasea generație de procesoare Skylake.
 6. Schimbări în procesul de activare. Utilizatorii vor putea activa copia de Windows 10 folosind o cheie originală de Windows 7, 8 sau 8.1.

Cam atât pentru data aceasta.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: