A face sau a nu face backup

Am vrut de foarte mult timp să scriu aşa ceva. Dacă ar fi să mă întrebe cineva de ce nu am făcut-o mai devreme, răspunsul nu ar fi simplu de dat. Aşa că mai bine nu mă întrebe şi nu se întrebe nimeni.

OK? OK! Aşadar se pune întrebarea dacă este bine să facem backup sau nu (la datele din calculator). Voi prezenta problema din punct de vedere al calculatorului personal. În privinţa telefoanelor mobile şi al tabletelor, situaţia este oarecum diferită.

Eu unul folosesc programe de backup încă de pe vremea acum anticului Windows XP. A trecut aşa de multă vreme, încât nici nu îmi mai amintesc ce program am folosit în acea perioadă. Cu siguranţă, un program licenţiat.

Am schimbat calculatorul oarecum forţat de împrejurări. Cu această ocazie am ajuns să îmi dau seama cum producătorii de software ne-a prins în plasă. Dacă cineva îmi spunea asta acum 15-20 de ani l-aş fi trimis la plimbare fără să mai stau pe gânduri! Pe scurt, pentru a folosi în continuare un update de software de care aveam neapărată nevoie am fost obligat să fac un upgrade la sistemul de operare! Iar acum am auzit că programul respectiv nu mai suportă nici măcar arhitectura pe 32 de biţi. Asta este, lumea merge mai departe.

Suntem în anul 2015. Windows XP a îmbătrânit, Microsoft nu mai oferă suport pentru el (nu că ar conta treaba asta pentru cei care locuiesc pe aceste meleaguri). Windows 7 îmbătrâneşte şi el, Windows 8.1 se pregăteşte să predea ştafeta noului Windows 10.

Microsoft a introdus subtil încă de la Windows 7 o mică facilitate: posibilitatea de a face backup la sistem. Cei cu Apple au Time Capsel de mult în meniul zilei.

Mulţi din cei cu care am stat de vorbă pe teme de calcularistică mi-au mărturisit că nu folosesc programe de backup. Dacă se întâmplă ceva cu Windows-ul, pur şi simplu îl reinstalează. La întrebarea mea cât timp le ia ca să aducă tot sistemul la ”zi”, au tăcut. Sau au spus ceva e genul a câtorva ore bune. Și asta cu câteva ore bune este valabil pentru sisteme subţiri, gen Windows şi două, trei progrămele, plus toate driver-ele necesare bunei funcţionări a hardware-ului. Bun, recunosc, odată cu Windows 8.1 s-au schimbat un pic lucrurile. În bine, fireşte.

Recomandarea mea în acest moment legat de siguranţa calculatorului:

 1. Folosirea unui antivirus şi firewall bun.
 2. După instalarea sistemului de operare şi după cea a programelor principale, faceţi un prim backup, Backup Zero! Cu ce îl faceţi este pentru început mai puţin important. Contează să fiţi în măsură să folosiţi un mediu de bootare pentru a putea folosi restaurarea sistemului. Dacă folosiţi programul de backup al Windows-ului, atunci aţi face bine să aveţi la îndemână şi un CD, respectiv DVD de reparare (Windows Rescue Media). Pentru cei care au primit calculatorul cu sistemul de operare preinstalat, pot să-şi creeze singuri un astfel de boot CD/DVD. Pentru aceasta rog consultaţi site-ul Microsoft.
 3. Creaţi o copie de siguranţă de fiecare dată înaintea instalării unui program ”nesigur”. Astfel, dacă se întâmplă ceva cu sistemul de operare (de exemplu blue scree of dead) sau nu vi se potriveşte ceva puteţi reveni oricând la o versiune anterioară.
 4. Alegeţi un mediu de stocare adecvat. Dacă vorbim de sistemul de operare, DVD-urile ies din ecuaţie, având în vedere dimensiunea a ceea ce dorim să asigurăm. Recomand un hard disk extern. Unii ar putea fi tentaţi să folosească şi serviciile de stocare online (Cloud). Nu recomand aceste servicii, nu pentru că nu ar fi sigure, ci pentru simplul fapt că în cazul în care avem nevoie de o recuperare a sistemului de operare, respectiv a întregului hard disk, operaţiunea de recovery ia foarte mult timp, existând oricând riscul de întrerupere a conexiunii de internet. Cloud este însă o opţiune excelentă pentru date. Iar pentru cei ”paranoici”, ai posibilitatea să îţi parolezi backup-ul.

Eu folosesc programe de backup de mult timp. Unora li se pare poate ciudat acest lucru. Fiecare cu părerea lui. Totuşi nu pot să nu mă mir atunci când unii preferă să ”piardă” timp cu reinstalarea sistemului de operare şi a tuturor programelor necesare, când este mult mai simplu să foloseşti un backup pentru recuperare.

Ce opţiuni avem? Există programe de backup gratuite şi altele contra-cost. Fiecare cu avantaje şi dezavantaje. Pe partea de programa gratuite, acestea poate concura fără probleme cu programele contra-cost în ceea ce priveşte funcţia de bază: backup de sistem (partiţii şi/sau volume, backup de disc). Când vine însă vorba de ceva mai complex, este bine să apelăm la un program contra-cost.

Programe gratuite

 1. AOMEI Backupper Standard

AOMEI_2.8

Unul dintre cele mai ”bune” programe gratis de pe piaţă la ora actuală. Firma este chineză, dar asta nu ar trebui să ne ”îngrijoreze”. Ceea ce oferă este foarte ok. Portofoliul firmei în ceea ce priveşte oferta de software este destul de complex. De la soluţii home şi până la soluţii destinate firmelor, tot ceea ce ai nevoie pentru a îţi ţine datele în siguranţă.

Personal nu am folosit produsul, dar am impresia că varianta gratuită oferă un pachet suficient pentru cineva nepretenţios:

– Backup complet (full backup), incremental sau diferenţial
– Clonarea partiţiei de sistem sau a întregului disc pentru a transfera sistemul de operare sau conţinutul total al discului pe un alt calculator sau pe un disc mai mare.
– Notificări, fişiere de backup de la o reţea la alta, managementul logurilor de backup.
– Backup automat cu planificare, backup de sistem şi backup de date (nu este un program de migrare a programelor!).
– Sincronizare de fişiere (personal prefer însă programe de sincronizare dedicate).
– Sisteme de operare suportate: Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 şi Windows 10.
– Sisteme de fişiere suportate: NTFS, FAT32, FAT 16, EXT2, EXT3.
– Medii de stocare suportate: hard disk-uri interne, externe, SSD-uri, USB flash drive, NAS (Network-attached storage), hardware RAID (nu RAID-uri software), discuri dinamice şi maşini virtuale.

Mai multe pe http://www.aomeitech.com

 

2. EaseUS Todo Backup Free

EaseUS

– Uşor de instalat şi simplu de folosit, cu o interfaţă intuitivă, combinată cu un asistent care te îndrumă pas cu pas.
– Compatibil cu Windows 10/8.1/8/7/Vista şi XP.
– Limbi suportate: engleză, germană, spaniolă, franceză, italiană, portugheză, poloneză, chineză etc.
– Backup de sistem, backup de partiţii sau a întregului disc, backup planificat, posibilitate de alegere a gradului de compresie, de criptare, notificări prin email atunci când operaţiunea respectivă s-a încheiat, comenzi personalizate etc.
– Funcţie de clonare, migrarea sistemului pe SSD sau alt HDD.
– Suportă MBR, discuri GPT, hardware RAID, boot UEFI/EFI
– Firma oferă de asemenea soluţii complete de backup atât pentru utilizatorii ”casnici”, cât şi pentru firme. Ceva uzual pentru zilele noastre.

Și această firma este una din China, dacă acest lucru contează.

 

3. Redo Backup and Recovery

Redo Backup image

Este poate cel mai simplu de folosit. Faţă de celelalte produse prezentate, Redo Backup and Recovery nu se instalează, se descarcă doar o imagine ISO, se arde pe un CD/DVD şi se bootează sistemul direct de pe CD/DVD. Interfaţa grafică este una simplă. Bootarea de pe mediul de stocare se face sub un minut (afirmaţia îi aparţine producătorului). Se poate folosi pentru a face backup atât pe calculatoare care rulează Linux, cât şi a celor cu Windows.

Un plus: restaurează imagini, documente şi alte fişiere şterse!

Am mai spus de interfaţă că este simplă. Ei bine, aceasta este de genul ”point-and-click”, cu acces la reţea. Vine cu un sistem de operare complet (prin intermediul Ubuntu).

Programul este foarte util atunci când nu se mai poate boota în sistemul de operare sau când nu te mai poţi loga (!): pur şi simplu foloseşti discul cu Redo Backup and Recovery, bootezi calculatorul şi gata, poţi copia fişierele pe un alt disc sau mediu de stocare (gen memory stick), până şi în reţea (partajare dosare). Având un sistem de operare bazat pe Ubuntu, poţi folosi şi Internetul!

Ce mai poţi face cu acest program? Poţi reseta hard diskul la setările din fabrică (se şterg toate datele personale), poţi repartiţiona discul (în mod grafic).

 

4. Cobian Backup

Cobiam Backup 11 Gravity image

Un program de backup pentru fişiere şi dosare. Nu este un program de backup aşa cum am crede la prima vedere. Cobian Backup poate fi folosit pentru a planifica şi a face o copie de siguranţă pentru dosarele şi fişierele personale, din locaţia lor originală într-o altă locaţie (director/dosar sau discuri), pe acelaşi calculator sau altul din reţea. Suportă FTP backup în ambele direcţii. Nu are nevoie de resurse mari, rulează în fundal, verifică dacă există ceva planificat şi creează backup-ul fără a atrage atenţia utilizatorului.

 

5. Macrium Reflect Free

Macrium Reflect Free Image

Se spune despre Macrium Reflect Free că este cel mai popular program de backup gratuit. Versiunea curentă este 6.0.708 lansată în 29 iunie 2015. Ce aduce nou?

– imagini diferenţiale pentru un backup mai rapid şi pentru reducerea spaţiului de stocare;
– autoverificare: verifică backup-ul automat după ce acesta a fost creat;
– şabloane predefinite pentru o creare rapidă de backup-uri programate;
– Windos PE pentru un mediu bootabil cu drivere specifice.

Se oferă:
– Macrium Fast Imaging
– suport VSS
– interfaţă de tip drag and drop
– lucru cu partiţii (rearanjare şi modificare de mărime)
– suport GPT
– suport UEFI
– posibilitatea de a adăuga comentarii la backup
– backup diferenţial
– clonare directă a hard disk-urilor
– backup management: autoverificare, alegerea compresiei, deschiderea backup-urilor ca într-un browser (gen Windows Explorer), şabloane de planificare a backup-urilor
– restaurare: Macrium Image Restore, WinPE 5.0, meniu de bootare PE, adăugare (injectare) de drivere pentru PE.

Programul gratuit NU are suport.

 

6. DriveImage XML

DriveImage XML Image

DriveImage XML este gratuit pentru utilizarea în scopuri personale. Este o variantă mai ”uşoară” faţă de celelalte programe de backup ce rulează sub Windows. Crearea de backup-uri este simplistă: alegi sursa, destinaţia şi faci câteva setări, evident opţionale.

Ce poţi face cu acest program?
– backup-uri de discuri şi partiţii într-o imagine de backup;
– navigarea prin imaginea de backup;
– firesc, restaurarea datelor din backup;
– copiere directă de la un disc la altul;
– planificarea şi executarea automată a backup-urilor;
– rularea DriveImage direct de pe un mediu bootabil ”Runtime Live CD” sau e un WinPE boot CD.

Programul foloseşte pentru crearea imaginii de backup serviciul Windows-ului VSS (Microsoft Volume Shadow Services). Imaginea este salvată în fişiere XML. DriveImage XML poate fi folosit cu Windows XP, Windows Server 2003, Vista, Windows 7 şi 8.

Pentru varianta destinată utilizatorilor ”casnici” nu se oferă suport.

 

7. FBackup

FBackup Image

O surpriză plăcută: site-ul oferă şi limba română!

Interfaţa este una simplă, ghidează utilizatorul pas cu pas. Alegi la ce vrei să faci backup, destinaţia, ce fel de backup vrei să foloseşti (full backup – care ”împachetează” fişierele sau backup ”în oglindă”, metodă care nu arhivează fişierele) şi când vrei să faci backup-ul, planificare cu executarea automată sau fără planificare, adică execuţie manuală. Totul destul de simplu. Compresia nu este extraordinară, programarea este una simplă, de bază.

Odată ce ai definit backup-ul, îl poţi executa manual prin apăsarea butonului de backup (sau F6), sau adaugi o programare care va executa automat backup-ul respectiv. Cu FBackup se poate alege drept sursă discurile locale (inclusiv conectate prin USB), iar ca destinaţie dispozitive conectate prin USB sau Firewire, inclusiv în reţea.

Partea poate cea mai interesantă este faptul că programul este gratuit atât pentru uz personal, cât şi pentru uz comercial.

O altă caracteristică este posibilitatea de a executa acţiuni înaintea şi după backup. Există de asemenea posibilitatea de a folosi plugin-uri de backup ce pot fi descărcate. FBackup foloseşte, ca de altfel majoritatea programelor din această categorie, Volume Shadow Service pus la dispoziţie de Windows. Asta înseamnă că se poate face backup chiar dacă programul rulează în acel moment. De exemplu, poţi face un backup la un document chiar dacă acesta este în uz. Sau poţi face backup la Outlook în timp ce acesta este deschis.

 

8. Backup Maker

backupmaker Image

Un program gratuit pentru utilizare personală.

Sisteme de operare suportate:
– Windows 8.1, 32 şi 64 bit
– Windows 8, 32 şi 64 bit
– Windows 7, 32 şi 64 bit
– Windows Vista, 32 şi 64 bit
– Windows XP
– Windows Server 2012
– Windows Server 2008
– Windows Server 2003

Funcţii principale: suportă archive mai mari de 4 GB (PkZip 4.5), protejare prin parolă, criptare puternică (cu AES 256 bit), protecţie prin parolă (PkZip v2.0), medii de stocare CD/DVD, FTP, mod FTP pasive, FTPS, backup pe medii conectate prin USB, suport de reţea, backup-uri divizate în mai multe fişiere; tipuri de backup: backup complet, parţial (se face backup la fişierele care au fost modificate de la ultimul backup complet sau parţial), backup al fişierelor modificate în intervalul selectat, executare combinată a backup-urilor complete sau parţiale, backup-uri executate la intervalele setate, executarea de backup-uri la ora prestabilită, executarea de backup-uri la pornirea Windows-ului sau la ieşirea din Windows, backup la detectarea dispozitivului conectat prin USB, restricţie de a executa backup-ul la sfârşit de săptămână sau în anumite zile ale săptămânii, opţiune de filtrare (fişiere/dosare), executarea de fişiere sau operaţii de sistem înaintea şi/sau după backup, trimitere automată de rapoarte prin email după crearea backup-ului, crearea de prescurtări pe desktop pentru executarea backup-ului respectiv printr-un simplu click, verificarea backup-ului creat.

Programul salvează backup-ul în fişiere ZIP.

 

9. Paragon Backup & Recovery 14 Free Edition

Paragon Backup and Recovery Free_Image

Paragon Backup & Recovery 14 Free Edition îţi protejează fişierele şi îţi transferă toate datele (sistemul de operare, aplicaţii, fişiere) de pe un disc pe altul. Fiecare fişier şi fiecare sector de director este copiat exact pe alt hard. Astfel, atunci când se schimbă discul (HDD sau SSD), nu mai trebuie să reinstalezi sistemul de operare şi toate programele. Noile discuri pot avea mărimi diferite şi configuraţii diferite – dimensiunea partiţiei este ajustată la dimensiunea discului ţintă.

Noua versiune oferă suport pentru Windows 8.1, USB 3.0 şi pentru dispozitive de stocare cu o capacitate mai mare de 2TB. Mai multe găsiţi aici.

Pe scurt, Paragon Backup & Recovery 14 Free Edition oferă tot ceea ce este nevoie pentru bazele creării imaginilor de backup: backup complet sau diferenţial, comprimat şi criptat, filtre de excludere, executarea planificată a backup-urilor, restabilirea anumitor fişiere şi/sau directoare sau a întregii imagini create. În plus, programul oferă şi un management de discuri.

Ce nu se poate face cu versiunea gratuită: backup-uri incrementale, clonare de discuri sau partiţii. Interfaţa programului poate părea pentru unii un pic prea complexă.

Mă opresc aici cu prezentarea mea de programe de backup gratuite. Fireşte, există mult mai multe programe care oferă backup mai mult sau mai puţin gratuit şi cu diverse facilităţi. După părerea mea, la această categorie câştigătorii sunt programele gratuite de la Aomei şi Paragon.

 

Intenţia mea este însă de fapt alta. Prezentarea programului meu favorit: Acronis True Image.

Acronis True Image Unlimited Image

Nu este un program gratuit şi nici unul de buget redus, ca să mă exprim aşa. Folosesc programul din 2014 destul de intensiv. De anul acesta chiar şi varianta cu abonament de Cloud nelimitat. Pentru cine doreşte o posibilitate excelentă de backup de documente cu cantitate mare de backup, Acronis True Image Unlimited pentru PC şi Mac este soluţia ideală. Dar să o luăm pe rând.

Să facem cunoştinţă cu familia Acronis True Image.

 1. Acronis True Image Unlimited pentru PC şi Mac
 2. Acronis True Image 2015 pentru PC şi Mac
 3. Acronis True Image 2015 pentru PC
 4. Acronis True Image 2015 pentru Mac

Toate aceste versiuni oferă două variante, o licenţă pentru un singur PC sau o licenţă pentru 3 PC-uri.

Din punct de vedere funcţional, toate variantele oferă aceleaşi funcţii. Se diferenţiază Acronis True Image Unlimited pentru PC şi Mac prin oferirea unui spaţiu de stocare în cloud, nelimitat* (rog luaţi în considerare politica de utilizare echitabilă – spaţiul total disponibil pentru fiecare licenţă este de aproximativ 3TB; dacă un client are licenţă de Unlimited pentru 3 PC-uri, spaţiul maxim de stocare este de 9 TB, după părerea mea arhisuficient).

Cum am mai spus, în afară de diferenţele ce ţin de sistemele de operare, mă refer aici la varianta pentru PC şi Mac, evident, Acronis True Image Unlimited pentru PC şi Mac este cea mai complexă variantă: spaţiu de stocare în Cloud inclus (nelimitat) şi upgrade gratuit la următoarele versiuni de Acronis True Image pe toată perioada de valabilitate a abonamentului. Da, Acronis True Image Unlimited este de fapt un abonament pentru backup în cloud care oferă gratuit programul de backup Acronis True Image (actualmente 2015, asta până când va apărea Acronis True Image 2016).

Ce aduce nou 2015 faţă de 2014? În primul rând o interfaţă nouă, în stilul Windows 8. Unii utilizatori fideli s-au plâns de noua interfaţă. Îi înţeleg perfect, mai ales că am folosit şi folosesc în continuare 2014. Dar trebuie să ne uităm şi la viitor. Multe programe şi-au schimbat modul de interacţiune cu utilizatorul. Noua interfaţă este mai simplă, oferă ce-i drept informaţii mai restrânse, dar la obiect. Mie personal ceea ce îmi lipseşte la noua versiune (2015) este indicarea în bara de stare a vitezei de upload în Cloud (asta pentru că folosesc intens Unlimited to Cloud). Altora le lipseşte posibilitatea de a vizualiza rapoartele de backup, acestea nemaiputând fi accesate simplu din interfaţa programului, ci va trebui să deschidem în Windows Explorer dosarul care conţine rapoartele respective. Primul build (versiune) a lui 2015 avea unele carenţe în ceea ce priveşte interfaţa. Încă se mai lucrează la acest aspect. Asta dacă nu cumva în timp ce scriu aceste rânduri nu a apărut un nou build (care trebuie să fie, printre altele, pe deplin compatibil cu noul Windos 10. Data de lansare oficială a Windows 10 este dată ca fiind 29 iulie 2015).

Dar destul despre interfaţă. Acronis True Image 2015 este compatibil cu ecranele tactile majoritate – este firesc să existe în continuare anumite incompatibilități de hardware, la cât de mare este gama de produse (tablet PC, laptop-uri, tastaturi şi mouse fără fir etc.). S-a introdu posibilitatea de a face backup la întregul PC (Entire PC Backup) – backup la toate HDD-urile şi SSD-urile interne din calculator. Dacă la 2014 existau două versiuni, cea standard şi versiunea Premium, la 2015 funcţiile din fosta versiune Premium sunt acum incluse în programul standard. Ce mai avem? Deduplicare automată a datelor sursă în cazul online backup şi un creator de mediu simplificat (permite crearea de mediu bootabil simplu sau bazat pe WinPE într-un număr de paşi relativi uşori).

Facilităţile de backup oferite sunt extrem de vaste. De la backup complet, la cel diferenţial şi incremental, de la backup a întregului PC şi până la backup de fişiere şi dosare, backup parolat, planificat (cu posibilitate de curățare automată), etc. De fapt, programul este atât de vast încât ai nevoie de mult timp pentru a-l cunoaşte cât de cât. Asta pentru cine doreşte acest lucru.

Pentru utilizatorii neexperimentaţi sau care nu doresc să îşi bată capul cu ”complicaţii”, programul le vine ca o mănuşă.

Instalarea

Să presupunem că aţi cumpărat programul. Aici recomand achiziţionarea direct de pe site-ul producătorului. Sunteţi invitaţi să vă creaţi un cont pe site-ul Acronis. Recomand cu cea mai mare căldură acest lucru! De ce veţi constata în cele ce urmează.

Odată contul creat, înregistraţi-vă produsul. După înregistrare veţi constata că în contul dumneavoastră, la ”My products and downloads”, găsiţi, după apăsarea semnului + din faţa numelui produsului, posibilitatea de a descărca un fişier text cu seria licenţei, apoi descărcarea fişierului de instalare, a imaginii ISO pentru bootable media, a plugin-ului gratuit necesar pentru crearea unui mediu de bootare bazat pe WinPE, documentaţia produsului în format pdf şi o legătură pentru contactarea suportului în caz de probleme. Nu ştiu câţi dintre cei care citesc aceste rânduri realizează cât de util pentru ei este o astfel de înregistrare. Din experienţă, majoritatea refuză înregistrarea pe motiv de date personale – ca să nu spun că sunt paranoici legat de datele personale, de parcă atunci când te înregistrezi trebuie să dai datele reale – singura adresă de mail trebuie să fie reală, pentru confirmarea contului, dar chiar şi aici îţi poţi crea o adresă specială numai pentru acest scop… Ce vreau să spun este că mi-aşi dori ca toţi ofertanţii de software să ofere ceea ce oferă Acronis prin modul de licenţiere. Adică? Simplu ca bună ziua: mi-am pierdut serialul, îl găsesc în cont, mi-am pierdut fişierul de instalare, îl găsesc în cont. Mi-am pierdut parola contului? Nimic mai simplu: trimit un email suportului (de pe adresa de email cu care am creat contul, iar dacă nu se mai poate, ataşez emailului dovada că sunt proprietarul de drept pentru licenţa respectivă) iar suportul tehnic îmi va reseta parola. Vreau să îmi schimb adresa de email şi parola? Nimic mai simplu. Mă loghez şi schimb ceea ce doresc. Mi se strică calculatorul sau îmi este furat? Nu trebuie să îmi fac griji de programul meu. Licenţierea este pe numele meu şi o pot muta de pe un calculator pe altul, e câte ori vreau. Fără restricţii. Singura regulă este că pot folosi programul numai pe un număr de calculatoare pentru care am licenţă (1 sau 3 calculatoare).

Voi găsi în contul meu întotdeauna cea mai nouă versiune disponibilă.

Să revin la instalare. Dacă nu am cel mai nou installer, îl descarc foarte simplu din contul meu Acronis, împreună cu serialul aferent, dacă nu l-am notat sau nu îl mai găsesc.

Trebuie să ştim că Acronis True Image necesită acces la nivel de administrator pentru a putea fi instalat şi utilizat.

Instalarea decurge ca oricare alta. Se lansează fişierul executabil cu drepturi de administrator (click dreapta pe installer, ”Run as administrator”). Installerul va căuta automat dacă nu cumva există o nouă versiune înainte de instalare. Se confirmă termenii de licenţiere şi eventuala acceptare de participare la programul Acronis Customer Experience (experienţa utilizatorului în lucrul cu Acronis). Acronis True Image 2015 se instalează automat pe partiţia sistemului (de regulă C:).

Articol Acronis 001

După instalare lansaţi aplicaţia.

Articol Acronis 002

În fereastra care se deschide aveţi posibilitatea de a folos programul în mod de test timp de 30 de zile sau puteţi activa programul prin introducerea numărului serial. Pentru a putea folosi programul în varianta completă acesta trebuie activat.

Articol Acronis 003

 

Activarea
Aşa cum am mai spus, activarea produsului este absolut necesară pentru a putea utiliza produsul ca versiune completă, aşadar fără limitările impuse de versiunea de trial (30 de zile perioadă de test, după această perioadă se va putea doar recupera date; clonarea de discuri este dezactivată; Acronis Universal Restore nu este disponibilă; crearea mediului de bootare WinPE nu este posibilă; mediul de bootare poate fi folosit numai pentru recovery; după perioada de test, dacă ai făcut backup to cloud, ai 30 de zile la dispoziţie pentru a îţi recupera datele din Cloud, după care acestea vor fi şterse de pe serverul Acronis).
Activarea se poate face în cadrul procesului de instalare sau ulterior.

Articol Acronis 004

Dacă activarea s-a încheiat cu succes, fereastra din tabulatorul „Account” va arăta astfel:

Articol Acronis 007

După instalare şi activare, se deschide fereastra principală. Acronis True Image 2015 va căuta la prima lansare pe toate mediile de stocare conectate dacă nu cumva există deja un backup Acronis (fişier cu extensia *.tib). Dacă găseşte aşa ceva, le va adăuga automat în listă. Dacă nu, prima fereastră va arăta aşa:

Articol Acronis 005

Ni se propune de la bun început creare unui backup al întregului sistem (Entire PC backup). Fireşte, putem să ignorăm această propunere şi putem crea propriul nostru backup. În momentul în care decidem să creăm un alt backup (Add backup), vom fi avertizaţi că dacă părăsim fereastra (Entire PC Backup) se vor pierde toate setările. Nu trebuie să ne îngrijorăm, putem oricând iniţia un backup nou pentru întregul PC.

Articol Acronis 024

Articol Acronis 025

Trebuie să spun din start, chiar dacă mă repet: Acronis True Image 2015 este un program de backup foarte complex. Pentru o utilizare „normală”, nu trebuie să ne batem prea mult capul cu el. Datorită complexităţii şi a existenţei unor configuraţii de sistem infinite ca număr, există situaţii în care apar probleme, mai mari sau mai mici. Cum am mai spus, este bine şi recomandabil să folosim un program de backup mai ales pentru asigurarea sistemului de operare. Nu fac parte din cei muşcaţi de frica pierderii datelor personale sau de sistem, astfel că îmi ajunge să fac un backup de sistem o dată la fiecare lună sau după luni de zile sau înaintea unei schimbări majore a sistemului de operare. Pentru asta niciodată, dar absolut niciodată nu las şi nu voi lăsa un anumit program să facă treaba asta pentru mine în mod automat, planificat. Cele mai multe probleme apar atunci când se planifică un backup şi când se vrea rapiditate, apelând la backup diferenţiale sau incrementale. Ok, să spunem că un backup incremental are mult sens atunci când dorim să ne asigurăm datele, altele decât sistemul de operare. Dar să faci un backup incremental la sistemul de operare este pentru mine prea riscant. De ce veţi afla ceva mai încolo. Acum să revenim la primul nostru backup.

Recomand pentru început crearea unui mic backup de probă, să fim oarecum siguri că Acronis True Image 2015 s-a instalat bine şi nu avem probleme de „compatibilitate” cu sistemul nostru de operare.

Cum procedăm? Simplu: Add Backup (adăugare backup), Create new backup (Creare backup nou). Pentru a regăsi cu uşurinţă backup printre multe altele, este bine să ne gândim în acest moment ce nume vrem să îi dăm. În Acronis True Image 2015 nu avem posibilitatea să sortăm afişarea backup-urilor aşa cum vrem (din păcate). Unii preferă sortarea după dată, alţii după nume etc. Pentru cine nu are nici o problemă cu găsirea unui anumit backup din listă, numele poate fi dat ţinându-se cont de ceea ce acesta conţine (de obicei, la ce anume facem backup). Personal aş numi un backup astfel: data urmat de un cuvânt cheie. Să luăm în cazul nostru următoarele:

 1. Data de azi, exemplu: 2015-08-16
 2. La ce facem backup: Documentele mele

Numele backup-ului ales: 2015-08-16 – Documentele mele

Schimbarea numelui backup-ului este foarte simplă: apăsăm simbolul de creion. Am înregistrat un scurt „filmuleţ” pentru a vă arăta cum se poate crea un backup simplu în doar câţiva paşi.

(Durata şi modul în care programul a făcut backup se datorează faptului că am folosit o maşină virtuală de pe un hard extern – sursa şi ţinta pe acelaşi hard virtual pe un hard fizic extern)

După cum se poate observa, am ales drept sursă un dosar aflat pe desktop şi ca ţintă un dosar aflat pe HDD. Ca şi opţiuni, cele mai uzuale:

 1. Schedule (planificare): fără planificare.
 2. Backup scheme (schemă de backup): Single version scheme (o singură versiune). Programul creează un singur backup complet (full backup) pe care îl va suprascrie de fiecare dată când este lansat backup-ul respectiv.
 3. Fără notificări.
 4. Excluderi: cele uzuale, care nu are rost să se regăsească într-un backup.
 5. Advanced (complex): doar validare.

După cum aţi observat, am ales să validez backup-ul imediat după creare. Consider acest lucru foarte necesar pentru a mă asigura că am creat un backup valid. Procesul de validare verifică pur şi simplu dacă backup-ul respectiv s-a creat corect sau nu. În cazul în care backup-ul este dat ca fiind defect, va trebui înainte de toate să verificăm memoria calculatorului. Acronis True Image 2015 foloseşte din plin memoria unui calculator, chiar dacă noi, ca simpli utilizatori, nu remarcăm acest lucru. Cum se poate verifica memoria unui calculator puteţi afla aici. Se poate trece apoi le verificarea HDD-ului, atât cel sursă, cât şi cel ţintă.

Este bine să validăm backup-ul şi înainte de iniţierea recuperării (recovery). Atenţie! Orice validare poate dura aproape la fel de mult ca şi backup-ul propriu-zis!

Dat fiind complexitatea softului, cred că aş putea scrie cel puţin 100 de pagini despre cum se poate folosi. Nu acesta este însă scopul meu.

După ce am creat un backup de test, îl putem şterge. Atenţie însă: ştergerea de backup-uri create cu Acronis True Image 2015 trebuie făcută doar din interfaţa programului. Softul îşi creează o bază de date proprie în care sunt salvate toate backup-urile create (numele, opţiunile etc.). Dacă se şterge un backup în afara interfeţei programului, de exemplu direct în Windows Explorer, voluntar sau involuntar, baza de date se duce acolo unde a înţărcat mutul iapa şi apar mesajele de eroare ca ciupercile după ploaie. Iar ca să scapi de ele, trebuie ştearsă manual toată baza de date, ceea ce nu este aşa de simplu. Aşadar, ştergerea bazei de date se va face numai din program, la fel ca şi denumirea sau mutarea backup-ului într-o altă locaţie. Să nu spuneţi că nu aţi ştiut!

***

În timp ce scriu aceste rânduri, Acronis a lansat deja pe piață noul program de backup pentru utilizatorii „casnici”: Acronis True Image 2016.

Din punct de vedere al interfeței, schimbările nu sunt așa de drastice cum a fost trecerea de la versiunea 2014 la 2015.

Din punct de vedere funcțional, opțiunea Try&Decide s-a întors. Probabil că această opțiune a fost una dintre cele mai cerute de utilizatorii fideli, altfel nu îmi pot explica de ce s-a ales tocmai aceasta și nu, de exemplu, E-Mail Backup.

Se spune că noua versiune are o funcționalitate mai bună, este mai stabilă și mai sigură. Personal, la nivel de utilizator, nu am remarcat ceva deosebit din aceste puncte de vedere. Interfața este diferită, nu dramatic, dar vizibil. Cu siguranță voi exista voci care să se plângă și de această interfață revizuită. Avem aceeași posibilitate de a descărca o versiune de evaluare prin intermediul unui mic progrămel de instalare web (cca. 6MB). Fișierul de instalare propriu-zis are cca. 378MB, așadar descărcarea poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de viteza de descărcare (viteza de accesare a internetului). Odată descărcat, se dezarhivează singur și se lansează programul de instalare. Procesul de instalare propriu-zis durează cca. 5 minute, asta dacă sistemul pe care se instalează nu are particularități aparte, sau incompatibilități. În timpul instalării sunt necesari trei pași simpli:

 1. Trebuie să acceptați termenii de licențiere.
 2. Aveți nevoie de un cont Acronis pentru a vă loga. Dacă nu aveți cont, puteți crea unul fără prea mari bătăi de cap. Despre crearea unui cont Acronis am mai scris, așa că nu o să mă mai repet. Se poate sări peste acest pas, dar dacă nu aveți cont Acronis nu veți putea folosi Acronis Cloud, nu veți putea folosi sincronizarea între diferite dispozitive. Ar fi păcat să nu încercați Acronis Cloud, pe care firește îl recomand cu cea mai mare căldură.
 3. Pasul trei este activarea produsului. Dacă aveți Acronis True Image 2015 puteți folosi serialul acestuia pentru activare (dacă ați cumpărat Acronis True Image 2015 cu 40 de zile înainte de apariția 2016). Sau puteți alege folosirea programului ca și trial.

 

Interfața 2016

Acronis 2016 - 01

După cum se poate observa din imaginea de mai sus, interfața este una ușor de folosit. Ecranul are trei zone distincte. Partea lateral stânga conține butoane pentru diverse acțiuni:

 1. Butonul de backup: se poate face backup la întreg PC, la discuri, partiții sau fișiere. Se poate efectua așadar diverse operații de backup.
 1. Archive files and folders (arhivare fișiere și dosare) – Acronis True Image 2016 scanează dosarele pe care le-ați selectat și analizează cât de des folosiți datele din acestea. Bazându-se pe această analiză, Acronis va fi capabil să transfere cu ușurință în Acronis Cloud fișierele utilizate rar.
 1. Dashboard– este un serviciu pe bază de abonament și oferă posibilitatea de recuperare a datelor de pe orice backup online încărcat de pe dispozitivele utilizatorului (PC, Mac, telefoane inteligente, tablete).

Acronis 2016 - 02

 1. Sync – cum spune şi numele, avem de a face cu sincronizarea unuia sau a mai multor dosare situate pe două sau mai multe calculatoare, unul sau mai multe calculatoare în Cloud, un dispozitiv mobil şi Cloud. Atenţie! Pentru folosirea sincronizării avem nevoie de un abonament Cloud. NU se poate alege pentru sincronizare un singur fişier.
 1. Instrumente (Tool) – include instrumente de protecție, unelte de montare a backup-urilor, clonare de discuri, instrumente de securitate și confidențialitate, instrumente de gestionare a discurilor.
 1. Cont – interfața de cont, cu informații despre versiunea programului, starea contului, informații despre Acronis Cloud.
 1. Ajutor – fereastra de ajutor, trimiterea de feedback, generarea de raport de sistem (în cazul în care este nevoie atunci când apar probleme – se trimite suportului tehnic), selectarea limbii în care va fi afișat programul.

Cea mai salutată noutate din punctul meu de vedere este dată de compatibilitatea mediului de bootare cu UEFI pe 32bit, întâlnit pe tablete (inclusiv „compatibilitatea” cu Secure Boot). Eu unul am ghinion din acest punct de vedere (al bootării cu media de bootare): datorită suportului de stocare de pe tabletă (emmc), media de bootare nu mi-l recunoaște, iar crearea WinPE se întrerupe cu eroare (fără nici un cod de eroare, astfel că nu am cum să caut o soluție). Este asta un capăt de țară? Niciodată! Acronis True Image 2015/2016 poate fi folosit și la altceva. De exemplu pentru a face backup la fișiere și/sau dosare. Ca fotograf, pur și simplu iubesc posibilitatea de a face backup la pozele mele direct în cloud. Este poate cea mai sigură metodă de a pune pozele digitale la adăpost. Oricum, dacă este să nu mai fie curent electric, oricum este totul pierdut. Acesta este și motivul pentru care recomand imprimarea fotografiilor cu adevărat reușite pe hârtie. Iar pentru cei care sunt puțin paranoici cu privire la furtul pozelor artistice, în momentul în care alegi să îți faci backup poți să îl criptezi. Ca să știți și voi, riscul „furtului” nu se află la utilizator sau la locul țintă (serverul de cloud), cu furtul/riscul are loc pe drumul dintre calculatorul sursă și cel țintă. Adică în momentul transportului de date.

Funcția Try&Decide nu am folosit-o niciodată și nici nu cred că o voi folosi. Poate fi însă utilă pentru unii sau alții, cred. Dar ce este Try&Decide? După cum spune și titlul, este o unealtă care ne permite să încercăm și apoi să decidem dacă vrem să păstrăm ceea ce tocmai am încercat. Când pornim Try&Decide, calculatorul trece în modul „Încercare”. După pornire (activare), putem efectua orice fel de acțiune potențial periculoasă fără a mai avea grijă că s-ar putea deteriora sistemul de operare, programe sau date. La oprire suntem întrebați dacă dorim să păstrăm modificările aduse computerului sau nu. În caz că nu dorim păstrarea modificărilor, sistemul revine la punctul în care am activat „protecția”.

Se recomandă pornirea Try&Decide în următoarele situații:

 • Atunci când modificăm orice fel de setare de sistem despre care nu știm ce efect sau impact poate avea asupra sistemului.
 • Când instalăm update-uri de sistem, când facem update de drivere etc.
 • La instalarea unei aplicații pe care nu o cunoaștem.
 • Când vrem neapărat să deschidem un atașament de email de la necunoscuți (deh, curiozitatea, bate-o vina!).
 • Când vizităm site-uri web cu conținut potențial periculos.

Atenție! Dacă aveți Try&Decide pornit și descărcați mailuri sau lucrați și salvați documente, imagini sau orice altceva iar mai târziu decideți să nu păstrați modificările survenite de la activare, atunci toate acestea se vor pierde definitiv!

Acronis 2016 - 03

Puteți lăsa Try&Decide pornit cât vreți, modul putând „supraviețui” chiar și unei reporniri de sistem. Atunci când sistemul se repornește, indiferent de motiv, vi se va afișa la început o fereastră în care va trebui să luați o decizie: oprirea modului Try&Decide și implicit renunțarea la ceea ce s-a întâmplat de la activare și până acum, sau continuarea folosirii modului (Try&Decide activat). Acest lucru permite renunțarea la schimbările care au dus, eventual, la căderea sistemului sau, pe cealaltă parte, posibilitatea continuării lucrului după instalarea unei aplicații, de exemplu. Fiecare rebootare „soft” când Try&Decide este activat adaugă până la 500 MB de date în spațiul alocat Try&Decide (pentru stocarea schimbărilor virtuale).

Limitările instrumentului Try&Decide sunt:

 1. Dacă utilizați Windows 7, Windows 8 sau Windows 10 trebuie să știți că programul poate utiliza în modul Try spațiu liber pe disc destul de intens, chiar și atunci când computerul este inactiv. Acest lucru se datorează activităților de întreținere, cum ar fi indexarea care rulează în fundal.
 2. În timp ce lucrează veți experimenta încetinirea performanței sistemului. În plus, procesul de aplicare a modificărilor poate ține o lungă perioadă de timp, mai ales dacă lăsați instrumentul Try pornit zile în șir.
 3. Try&Decide nu poate urmări modificările pe partițiile de disc, așa că va fi în imposibilitatea de a utiliza modul Try pentru operațiunile virtuale cu partiții, cum ar fi redimensionarea partițiilor sau schimbarea formatului lor.
 4. NU utilizați Try&Decide în același timp cu defragmentarea discului sau cu instrumente de verificare a discurilor la erori, pentru că în acest caz se poate corupe iremediabil sistemul de fișiere. În plus, face ca discul de sistem să nu mai poată fi bootabil.
 5. Când Try&Decide este pornit nu veți putea utiliza Acronis Startup Recovery Manager activat anterior. Repornirea calculatorului în modul Try vă va permite să utilizați din nou Acronis Startup Recovery Manager.
 6. Try&Decide și Nonstop Backup nu pot lucra simultan. Pornirea modului Try suspendă Nonstop Backup. Nonstop Backup își va relua activitatea după oprirea Try&Decide.
 7. Când Try&Decide este pornit nu se va putea utiliza modul de economisire de energie „Hibernare”.

Mai multe despre folosirea instrumentului Try&Decide găsiți în secțiunea Web Help oferită de dezvoltatorul programului.

Din punctul meu de vedere, chiar dacă sunt unii care se plâng de faptul că Acronis True Image 2016 a „suferit” de cele mai multe update-uri succesive din istoria Acronis, versiunea 2016 este una dintre cele mai bune scoase de producător. Nu fac referire la interfaţă (personal îmi place mai mult 2014 la acest capitol), ci la funcţionalitate. Nu mă înţelegeţi greşit. Datorită numărului mare de diversitate în privinţa configuraţiei unui calculator, probleme apar mai mereu. Depinde de fiecare cum trecem peste astfel de momente „grele”. Cea mai de coşmar situaţie este atunci când te bazezi orbeşte pe un program de backup şi acesta te „lasă” baltă când îţi este lumea mai dragă: recuperarea de date. În peste 90% din cazuri este însă numai vina noastră, a utilizatorului. De ce? Să vă explic.

Scenariu:
Să spunem că alegem ca program de backup Acronis True Image. Avem posibilitatea de a descărca şi folosi programul gratuit timp de 30 de zile. Fireşte, există unele limitări, dare care NU afectează scopul principal al acestui software: protejarea datelor prin backup. Bun. Şi ce fac unii dintre noi? Hop, sar şi cumpără programul fără să îl testeze, fără să aibă măcar curiozitatea de a vedea cum funcţionează, dacă este sau nu 100% compatibil cu sistemul său. Şi mai rău, fac backup-uri după backup-uri fără a face o recuperare după primul backup creat, să vadă dacă funcţionează. Şi se plâng apoi producătorului că programul lor este unul de toată jena, bla bla bla.

 1. Asigură-ţi sistemului cu un program despre care eşti 100% sigur că funcţionează atunci când ai nevoie de recuperarea sistemului. Cel mai la îndemână este produsul proprietar Microsoft. Fă-ţi un backup şi pune-l bine.
 2. Adu Windows-ul la zi, la fel BIOS, chipset-ul şi toate driverele posibile.
 3. Instalează Acronis True Image 2016 în versiunea de test.
 4. Fă un backup full (full backup la partiţia cu sistemul de operare).
 5. Creează un mediu de recuperare (recovery media), pe stick USB sau CD. Acuma să nu veniţi să vă plângeţi că nu puteţi face un backup, versiunea de testare permite crearea unui mediu de bootare care pate numai recupera datele.
 6. Bootează de pe medium de recuperare Acronis şi fă o recuperare de sistem.

Funcţionează? Bun, poţi cumpăra produsul. Nu funcţionează? Ia legătura în aceste 30 de zile cu suportul tehnic al producătorului. Scrie un mail cu paşii pe care i+ai făcut la crearea backup-ului şi la procesul de recuperare. Nu ezita să trimiţi toate datele pe care eventual ţi le cere suportul tehnic. Acesta nu îţi va fura datele preţioase sau nu te va spiona. Vrea să te ajute, dar trebuie să îi vii şi tu în întâmpinare. Apoi înarmează-te cu răbdare. Nu eşti singurul care are probleme. De cele mai multe ori, suportul tehnic va veni cu o soluţie care să funcţioneze. Dacă nu, asta este, ai avut ghinion, produsul nu este compatibil cu sistemul tău. Repet, acest lucru se întâmplă rar, dar este bine să fi prevăzător.

Important de reţinut: Acronis True Image 2016 nu este PROGRAMUL PERFECT. Este însă atât de bun cât eşti tu în stare să îl foloseşti. De ce spun asta?

 1. Dacă greşeşti setările, mai mult ca sigur vei avea probleme.
 2. După fiecare backup creat, validează arhiva, chiar dacă asta îţi poate dubla timpul în care se va face backup-ul respectiv. Validarea lucrează pentru tine, nu împotriva ta.
 3. Validează arhiva înaintea recuperării. Indiferent dacă recuperarea se face prin intermediul mediului de boot sau direct din Windows.
 4. Atenţie la ce tip de backup foloseşti şi la spaţiul de stocare necesar. Mulţi uită de faptul că pentru a face un backup de, să spunem, 10 GB ai nevoie de cel puţin 20 GB spaţiu liber pe mediul de stocare al backup-ului. Alţii fac backup incremental cu reguli de curăţare şi nu ţin cont de ce înseamnă un lanţ de incrementale şi cum se şterg lanţurile vechi. Un lanţ este întotdeauna format dintr-un backup full şi de numărul de incrementale stabilit.
 5. Dacă pierzi un incremental dintr-un şir de 10, să zicem pe al 7-lea, incrementalele 8,9 şi 10 se duc şi ele pe apa sâmbetei. Tot ce poţi recupera este până la incrementalul 6 inclusiv.
 6. Vrei să nu îţi mai baţi capul cu umplerea spaţiului de stocare? Alege Acronis Cloud Unlimited. Trebuie plătită o taxă anuală, dar vei avea pe acea perioadă produsul actual (asta dacă chiar vrei) şi curăţarea se face automat la parametrii stabiliţi de tine, backup-ul fiind unul incremental. Atenţie însă şi la Cloud: uneori vei primi erori de conectare sau de server, rar, ce-i drept, dar sunt inevitabile.
 7. Dacă se face un backup pe o sursă externă, de exemplu HDD portabil conectat prin USB, nu uitaţi să activaţi opţiunea „Run when the current destination device is attached” (Executaţi atunci când unitatea de destinaţie este ataşată).

Voi vorbi acum de preferatul meu, Acronis Cloud.

Cum am mai spus, găsesc Acronis Cloud Unlimited una dintre cele mai bune soluţii de backup pentru date, altele decât sistemul de operare şi/sau de programe. Fireşte, poţi face o recuperare a sistemului de operare din backup-ul de pe Cloud, numai că acest demers depinde de viteza de descărcare şi de stabilitatea legăturii la Internet. Motiv pentru care, atunci când vine vorba de backup de sistem, recomand soluţia „clasică”: backup pe un mediu de stocare extern.

Când vine vorba de backup de date personale (fişiere video, foto, documente etc.), Cloud-ul este rege. De ce? Simplu. Poţi accesa arhiva de oriunde ai internet, iar la nevoie poţi descărca doar un singur fişier sau dosar.

Dacă aveţi un dosar foarte voluminos, să spunem de 100GB, cu numele „Documentele mele”, încercaţi următoarea metodă la crearea unui backup în Cloud.

 1. Mutaţi fişiere sau dosare din acesta până când în dosarul „Documentele mele” rămâne o cantitate de date de ca. 10GB. Faceţi primul backup în Cloud. Recomand criptarea backup-ului (atenţie însă, nu uitaţi parola, astfel riscaţi ca acest backup să devină inutil). Primul backup în Cloud este unul full, următoarele incrementale. Adică se va face backup doar la datele noi sau la cele care au fost modificate de la ultimul backup creat.
 2. Mutaţi înapoi un alt calup de date de 10 GB şi lansaţi din nou backup-ul respectiv.
 3. Şi tot aşa, până când aveţi „mutate” şi salvate toate datele ce însumează 100GB.
 4. După care nu o să mai fie problemă cu timpul alocat pentru backup. Fireşte dacă cantitatea de date de la ultimul backup creat nu este foarte mare. În primul rând, viteza de salvare depinde de viteza internetului de care dispuneţi.

Am vorbit de backup şi recuperare, despre incremental şi full. Cred că a venit timpul să fac unele clarificări.

Backup-ul este util pentru:
– crearea de copii de date, astfel încât aceste copii să poată fi folosite la recuperarea datelor în cazul în care acestea sunt pierdute.
– pentru recuperarea unor anumite fişiere şi dosare după ce acestea au fost şterse din greşeală sau când devin corupte.

Versiuni de backup
Versiunile de backup sunt fișierul sau fișierele create în timpul fiecărei operațiuni de backup. Numărul de versiuni create este egal cu numărul executării backup-ului. Aşadar o versiune reprezintă un punct în timp la care sistemul sau datele pot fi restaurate.
Versiunile de backup reprezintă un backup complet, incremental și diferențial.

Clonarea de discuri
Această operaţie copiază întregul conţinut al unui disc pe un alt disc. Acest lucru poate fi necesar atunci când se doreşte clonarea sistemului de operare. Atenţie însă, pentru a putea folosi discul clonat va trebui activat din nou Windows-ul (de obicei). Dacă se foloseşte un alt HDD pe acelaşi sistem (aceeaşi placă de bază), activarea nu mai poate fi necesară. Asta mai ales la sistemele noi, la care cheia Windows-ului este integrată pe placa de bază, de regulă în chipset.
Clonarea se poate face prin două metode: operaţia de clonare oferită de sistem sau backup la întregul disc şi apoi recuperarea pe discul celălalt (nou).

Formatul fişierelor de backup
Acronis True Image salvează backup-urile în formatul propriu: *.tib. Este vorba de un format de fişiere comprimat, de genul zip sau rar. Fişierele tip pot fi deschise numai cu Acronis.

Validarea backup-ului
Validarea unui backup confirmă faptul că backup-ul respectiv poate fi folosit la recuperarea de date. Programul adaugă fişierului sume de control pentru blocurile de date. În timpul validării, Acronis True Image deschide fişierul, recalculează sumele de control şi le compară cu cele stocate în interiorul fişierului. Atenţie, validarea unui backup poate dura tot atât de mult ca şi crearea backup-ului. Dacă valorile comparate corespund, backup-ul este considerat sigur pentru recuperare (backup-ul nu este corupt).

Programare
În unele cazuri, pentru ca protecţia să fie completă, este nevoie de o programare a backup-urilor, acestea trebuie să fie actualizate. Backup-urile pot fi programate în foarte multe moduri. Pentru detalii rog consultaţi capitolul „Programare” din ajutorul online.

Ştergerea backup-urilor
Dacă se dorește ștergerea unor backup-uri recomand ca această operaţiune să fie făcută prin intermediul programului Acronis şi NU direct în Windows Explorer, de exemplu. Dacă nu se ţine cont de acest sfat, Acronis True Image poate generare erori, ajungându-se până la necesitatea de a şterge întreaga bază de date, lucru care nu este foarte simplu (dar nici foarte greu – pentru asta însă trebuie contactat service-ul Acronis, în mod normal, deşi sunt sigur că se pot găsi informaţii suficiente şi folosind Google).

Acronis True Image salvează informaţii despre backup-uri într-o bază de date. Cum am mai spus, dacă se şterge un backup în afara programului, baza de date nu se actualizează. La pornirea programului, acesta compară baza de date cu backup-urile existente. Dacă nu regăseşte backup-ul „fizic”, dă alarma. De unde şi numeroase probleme raportate de clienţi.

 

Diferenţele dintre backup complet, incremental şi diferenţial

Backup complet – Rezultatul unei operațiuni de backup complet (de asemenea, cunoscut sub numele de versiune completă de backup) conține toate datele în momentul creării copiei de rezervă (backup).
O versiune completă de backup formează o bază pentru mai multe backup-uri incrementale sau diferențiale. Acesta poate fi, de asemenea, folosit ca backup de sine stătător.

Backup incremental – Rezultatul unui backup incremental (de asemenea, cunoscut sub numele de versiune de backup incremental) conține numai acele fișiere care au fost modificate de la ultimul backup creat (incremental). Metoda incrementală este foarte utilă atunci când este nevoie frecvent de versiuni de backup şi de o recuperare a datelor într-un anumit punct în timp. Ca regulă, backup-urile incrementale sunt considerabil mai mici decât versiunile complete şi cele diferenţiale. Partea mai puţin plăcută este că recuperarea durează mai mult, iar dacă avem 10 incrementale şi se „pierde” numărul 7, tot ceea ce se mai poate recupera este până la incrementalul numărul 6, celelalte se „pierd”.

Backup diferenţial – este un backup care conţine toate datele modificate de la ultimul backup complet. se situează între cele două metode, backup complet şi backup incremental. Este mai rapid şi ocupă mai puţin spaţiu decât backup-ul complet dar este mai lent şi ocupă mai mult spaţiu decât backup-ul incremental. Pentru a recupera datele de la o versiune de backup diferenţial este nevoie doar de backup-ul diferenţial şi de ultimul backup complet.. Adică dacă dintr-un lanţ de 10 backup-uri diferenţiale se pierde numărul 7 se va putea recupera tot ceea ce s-a creat după acesta, în situaţia dată numerele 8, 9 şi 10 (fireşte inclusiv 1-6).

De reţinut: un backup incremental sau diferenţial creat după o defragmentare a discului poate fi considerabil mai mare decât unul obişnuit, asta pentru că defragmentarea schimbă locaţia fişierelor pe disc iar backup-ul creat va reflecta şi această schimbare. Din acest motiv se recomandă crearea unui backup complet după fiecare defragmentare a discului.

Aş putea scrie la nesfârşit despre Acronis True Image. Recomand cu căldură consultarea documentaţiei online. Nu este însă neapărată nevoie pentru cineva care doreşte numai salvarea sistemului de operare din când în când. Important este să se valideze backup atât imediat după creare, cât şi înainte de recuperare. Înainte de a folosi programarea, rog citiţi cu atenţie documentaţia. Aici apar cele mai multe probleme, de multe ori din cauza utilizatorului sau din cauza unor erori ale sistemului, nu neapărat datorită Acronis True Image.

Că programul funcţionează corect stau mărturie suficiente teste şi raportări le clienţilor. Ă sunt probleme, asta nu este ceva nou. Depinde de sistem, de compatibilitate, de modul de utilizare. De exemplu, TuneUp Utilities blochează Acronis True Image atunci când modul Turbo este activat.

În încheiere, un caz „personal”: am un vechi EeePC care se mişcă leeent cu Windows 7. Aşadar fac rapid un backup la întregul disc (disc cu mai multe partiţii) şi mă pun pe upgrade la Windows 10 în speranţa că va merge mai bine. Sistemul despre care vorbesc este atât de lent, încât aproape că mi-a luat o zi întreagă să fac trecerea la Windows 10. În cele din urmă, victorie! Aiurea! În primul rând nu am reuşit să găsesc driverul necesar pentru grafică. Ecranul avea o rezoluţie inadecvată. Apoi la fel, lipsea driver-ul corect pentru cominaţia de taste Fn. Asta nu ar fi fost un capăt de ţară. Dar neputând rezolva problema cu rezoluţia, plus că sistemul nu era cine ştie ce de rapid, lansez sub Windows 10 Acronis True Image 2016 şi fac repede un recovery numai la partiţia C. Aşa am putut reveni la Windows 7 mult mai repede decât dacă aş fi folosit facilitatea oferită de Windows 10 (recuperarea propriu-zisă nu are loc sub Windows). Ce vreau să spun este că Acronis m-a salvat să nu mai pierd o grămadă de timp.

Reclame

Un gând despre „A face sau a nu face backup

 1. Pingback: Când hard discul este văzut ca RAW – Sorin Voicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: