De ce calculatoare Dell

MaxPNG

Trebuie să precizez încă de la început că atunci când vine vorba de calculatoare nu sunt un fan al unei mărci anume. Mă raportez însă la experiența și la mărcile pe care le-am avut de-a lungul timpului, mai bine de 21 de ani. În momentul de față dețin un laptop Asus și o tabletă Allview WI10N 2 în unu (de pe care scriu aceste rânduri).

Am ajuns la Dell din motive ce țin de muncă. Nu am idee cât de populare sunt calculatoarele Dell la noi în țară, așa că nu pot spune ai nimic despre ponderea de piață. Avem o pagină dedicată pentru România, dell.ro.

Ce îmi place la Dell?

 1. Construcția. De la modelele ieftine și până la modelele de vârf, construcția este una plăcută până la una extraordinară. La modelele entry level, chiar dacă se folosește plastic, acesta este de calitate bună, fără a îți da senzația de ieftin. Despre modelele de vârf nu am ce să spun. Mergeți la un magazin de specialitate și vedeți-le (pentru cei din București, emag este un bun început).
 2. Diagnosticarea hardware.
  Indiferent dacă vorbim de desktop sau laptop, diagnosticarea hardware este foarte simplă. La bootare apăsăm F12 pentru a intra într-un mod asemănător cu BIOS. Informațiile afișate pe ecran sunt rudimentare (Legacy sau UEFI boot, ș.a.m.d). Folosim tasta săgeată în jos, mergem la Diagnostics și apăsăm enter. Se deschide o fereastră cu „ePSA Pre-boot System Assessment (evaluarea sistemului înainte de bootare). Primul test este cel am monitorului unde va trebui să răspundem cu da sau nu. În cazul în care nu o facem, va apare o eroare care indică faptul că nu am răspuns în timp util și dacă dorim sau nu să continuăm testtul. Urmează testarea celorlalte componente hardware. Testul care se efectuază în acel moment este evidențiat în mod clar. Progresul poate fi văzut sub formă de procente în partea de jos a ecranului. Odată testul rapid încheiat, avem posibilitatea de a testa memoria sistemului într-un mod mult mai avansat. Acest test însă durează mult, până la cca. 30 de minute, în unele cazuri chiar mai mult. Putem întrerupe oricând testul apăsând tasta ESC. Se poate face un test amănunțit a unei anumite componente afișată bifând în dreapta jos Thorough Test Mode. Informațiile oferite de ePSA sunt foarte utile, de la configurația existentă, la starea de sănătate a sistemului și până la protocoale. În acest fel ne putem da seama de starea hardware și de o posibilă cauză a defectului. Dacă se depistează o eroare, se afișează un cod de eroare împreună cu un cod de validare și informații despre ce nu a mers bine.
 3. Sistemul de operare. Recomand achiziționarea calculatoarelor cu sistemul de operare preinstalat. De ce? În cazul Dell, cheia de activare se află integrată pe placa de bază, în chipset. În cazul reinstalării sistemului de operare, activarea se face automat.
 4. Dell Backup and Recovery. Un program extrem de util pentru siguranța sistemului de operare. Ce putem face cu Dell Backup and Recovery? Ei bine, în primul rând creăm un mediu de recuperare în caz de dezastru, atunci când calculatorul nu mai bootează în sistemul nostru de operare. Facem o imagine a sistemului așa cum a fost livrat din fabrică. Aceasă imagine conține toate programele și informațiile sistemului în momentul în care a fost livrat de către producător. Acest lucru este util și pentru cazul în care înlocuim hard diskul.
  Pentru asta pornim softul Dell Backup and Recovery și alegem Reinstall Disks, așa cum se poate vedea în imaginea 1. Alegem apoi media pe care dorim să salvăm Factory Backup (imaginea 2). Programul va calcula cantitatea de date ce trebuie scrisă, respectiv salvată. Simplu ca bună ziua. Acest lucru este unul foarte important și nu ar trebui omis sub nici o formă.
  În cazul în care nu se mai poate boota în Windows 8/8.1, apăsam din nou F12 și selectăm “Dell Backup and Recovery” din meniul de boot – imaginea 3.
  Pentru Windows 7: se apasă F8, apoi „Repair Your Computer”, se selectează „Dell Backup and Recovery” din meniul de opțiuni pentru recuperare – imaginea 3.
  Dell Backup and Recovery poate fi descărcat de aici: Dell Backup and Recovery.
 5. Hardware-ul folosit nu este unul sofisticat, mă refer aici la desktopu-urile și laptop-urile accesibile ca preț. Îmi place simplitatea și modul de diagnosticare.

Imaginea 1

Articol Dell 01 - 01

Imaginea 2:
Articol Dell 01 - 02

Imaginea 3:

Articol Dell 01 - 03

Despre Dell se poate scrie mult. Dell oferă desktop-uri, laptop-uri, monitoare, imprimante, asta numai ca să enumăr câteva.

Am ținut să scriu aceste rânduri pentru a atrage atenția asupra modului în care Dell „tratează” problemele hardware. Pe partea de software nu pot spune mare lucru, necunoscând nimic în acest sens. Cert este că asistența software este contra cost în vestul Europei.

Dacă ar fi să am nevoie de un laptop sau desktop, aș alege cu siguranță Dell. Numai și numai pentru motivele enumerate mai sus.

dell_co-wallpaper-1366x768

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: