Câte ceva despre Windows 10

Despre Windows 10 se vorbește mult, se scrie mult, se dezbate mult. Faptul că sunt utilizator de Windows încă de la Windows 3.1 (am și acum puse bine dischetele originale cu kit-ul de instalare), trecând prin mai toate versiunile, îmi permit să fac unele observații pe marginea noului sistem de operare al celor de la Microsoft.

Win 10 32

Înainte de toate o precizare: mult „hulitul” Windows 8.1, mie unul mi-a plăcut. Adică nu am ajuns să nu mă împac cu acest sistem de operare. Nu îmi dau seama cum majoritatea utilizatorilor de tot felul (mă refer la cei care folosesc sisteme de operare, programe, aparate foto, telefoane – aici ca să fiu „răutăcios”, uneori mai inteligente decât utilizatorul) sunt „revoltați” că noua apariție nu îndeplinesc cerințele LOR! La naiba, cred că toți se cred buricul pământului! Să revin însă la Windows. Așadar, m-am împăcat bine cu Windows 8.1, atât cât l-am folosit pe o mașină virtuală. Încă o precizare: nu folosesc sistemul de operare pentru lucruri serioase, cum ar fi programare, dezvoltare, modificare sau creare de software. Doar utilizare ca oricare altul.

Cum am ajuns să folosesc Windows 10? Simplu: nu am avut ce face, vorba vine, și mi-am luat un tablet PC sau un „laptop” 2 în 1: Allview WI10N, cu 2 GB RAM, spațiu intern de stocare de 32 GB (Memorie Flash; se pare că am de a face cu un Samsung BWBCR3 – nu că ar fi de găsit pe Internet, dar asta face parte din alt film), GPU Intel HD Graphics, rezoluție 1280×800 pixeli. Tableta a venit cu Windows 8.1 preinstalat. După lansarea oficială a Windows 10, am intrat pe site-ul Microsoft la http://www.microsoft.com/ro-ro/, am dat click pe bannerul de Windows 10, http://www.microsoft.com/RO-RO/windows/windows-10-upgrade și așa am ajuns să instalez Windows 10 pe „amărâta” mea de tabletă 2 în 1 (https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10).

Este uimitor cum un sistem de operare complex poate rula fără probleme pe un astfel de sistem.

Primul lucru care mi-a sărit în ochi este modul de aranjare al opțiunilor când apeși pe simbolul Windows din stânga jos.

Win 10 01

Ceea ce avem la dispoziție poate părea la început confuz, dar la o privire mai atentă totul pare logic. „Cele mai utilizate” reprezintă cea mai des folosită opțiune din tot meniul, odată ce ai reușit să îți setezi Windows-ul așa cum îți dorești. Pentru utilizatorii mai cu pretenții, va lipsi cu siguranță meniul de start cu care ne-a obișnuit Windows 7. Mie unul îmi lipsește modul de creare de prescurtări pentru aplicații. Mă rog, așa cum eram obișnuit. Mai nou însă, lucrurile sunt mai simple, deși la început crezi că au dispărut. În cazul meu, dai clic pe Start, Toate Aplicațiile, selectezi ceea ce vrei să ai ca prescurtare pe desktop și faci un drag & drop de toată frumusețea. Gata prescurtarea! Ce vreau să spun, Windows 10 are tot ceea ce cunoaștem din versiunile anterioare, numai că acestea ori sunt ascunse, ori s-a schimbat modul de a ajunge la rezultatul dorit. Asta este poate cea mai frumoasă parte: învățarea noului sistem. Avertisment leneșilor: Windows 10 nu este pentru voi!

De multe ori, problemele legate de rularea lentă a sistemului de operare este cauzată, în afară de probleme cu HDD sau lipsa de spațiu, de memoria sistemului. Windows 10 ne pune la dispoziție o unealtă pentru verificarea memoriei de lucru: Windows Memory Diagnostic (Diagnosticare memorie Windows) – se dă click pe simbolul de căutare și se tastează „diag”…

Win 10 02

Win 10 03

(Dacă vă întrebați de ce am Windows-ul în limba română: din patriotism!)

Cum am mai spus, Windows include un instrument de diagnosticare de memorie, care poate reporni computerul și lansa testul de memorie pentru depistarea eventualelor defecte, așa cum unii sunt obișnuiți cu populara aplicație memtest86. Dacă doriți să verificați memoria computerului pentru erori, nu aveți nevoie de un instrument de de la terți.

O altă „găselniță” pe care o găsesc foarte utilă: virtualizare. Nu mă refer aici la posibilitatea de a instala și rula o mașină virtuală, gen VMware and Oracle. Ci de avea mai multe desktop-uri, așadar o extindere a spațiului de lucru, fiecare desktop cu aplicațiile sale deschise.

Un desktop virtual este o metoda de a extinde spațiul de lucru dincolo de ceea ce este afișat de obicei pe ecran la un moment dat. În loc de a avea un spațiu de lucru cu o bara de activități și icoane de programe, puteți avea mai multe ferestre desktop, fiecare cu propriul software deschis. Acest lucru te poate ajuta să păstrezi lucrurile organizate – ai putea avea, teoretic, un desktop deschis și care prezintă un program 3D în curs de desfășurare, în timp ce un al doilea desktop este dedicat tutorialelor și cercetării redării 3D și un al treilea desktop cu ferestre de chat și e-mail.

 Win 10 04

http://www.howtogeek.com/197625/how-to-use-virtual-desktops-in-windows-10/

Ce putem face cu desktop-urile virtuale? Să spune ca avem nevoie de multe aplicații deschise. Desktopul nostru se aglomerează excesiv de mult. Pentru a ne ajuta munca, creăm câte un desktop virtual pentru fiecare grup de activitate. Pentru a muta aplicațiile pe un anumit desktop virtual. Dăm click pe simbolul pentru desktop virtual, apoi mutăm aplicațiile pe cere dorim să le grupăm pur și simplu prin metoda „drag and drop” în desktop-ul virtual dorit. În acest fel avem la îndemână un instrument excelent pentru a administra programe multiple deschise pe desktop. Firește, putem folosi funcția de desktop virtual și în contextul folosirii numai a unuia singur, care de fapt nu mai poate fi numit virtual. Atunci când avem de a face cu un singur desktop, la apăsarea simbolului din task bar, ni se oferă o imagine cu toate aplicațiile deschise, ușurându-ne astfel alegerea.

Un exemplu concret: avem de gând să lucrăm pe două fronturi: de scris o recenzie și de prelucrat fotografii.

Pentru recenzie avem nevoie de următoarele programe: un editor de text, un browser pentru internet, Acrobat Reader și mai multe dicționare. Pentru editarea foto, avem nevoie de Adobe Lightroom, Adobe Photoshop Elements, alte programe de editare de imagine, să spunem încă două. În total cca. 9 programe. Apăsăm tasta Windows și Tab. Ajungem în Task View. Click pe Desktop nou. Mutarea între cele două desktop-uri virtuale se face prin tasta Windows + Ctrl + săgeată dreapta / stânga. Sau tasta Windows și Tab, după care alegem desktop-ul virtual respectiv. Într-unul deschidem programele necesare scrierii recenziei, în cel de al doilea programele necesare editării foto. În acest fel putem să ne organizăm mult mai bine munca.

Dacă folosim setările standard pentru desktop-ul virtual, vom vedea în bara de activități a fiecărui desktop virtual deschis doar programele deschise în acel desktop. Acest lucru se poate însă modifica. Se merge la Setări, Sistem, Multitasking, Desktop-uri virtuale. Aici se pot modifica ce se va afișa în bara de activități și ce se va afișa la apăsarea Alt + Tab.

Dacă se dorește renunțarea la desktopurile virtuale, acestea pot fi „șterse” foarte simplu: tasta Windows + Tab, se trece cu mausul peste desktop-ul virtual și se apasă pe butonul de închidere, care anulează/șterge desktop-ul respectiv. Programele aflate în acesta vor migra la următorul desktop virtual deschis.

Imprimă în format PDF
Aveți posibilitatea să imprimați în cele din urmă un document (sau, mai degrabă, salvați) ca PDF fără a utiliza un utilitar de la o terță parte. O posibilitate așteptată de mulți.

Cum oprești partajarea parolei de WiFi în Windows 10

1. Click pe „Căutare Windows”, se scrie WiFi și se alege apoi „Modificați setările Wi-Fi.

Win 10 05

2. În fereastra de „Rețea și internet” se dă click pe „Opțiuni avansate”.

Win 10 06

3. Asigurați-vă că opțiunea „Găsiți dispozitive și conținut” este dezactivată.

Win 10 07

Pentru mai multe detalii, vezi aici. http://www.extremetech.com/extreme/209208-windows-10s-new-wifi-sense-shares-your-wifi-password-with-facebook-outlook-and-skype-contacts

Prescurtări tastatură
Windows și Tab: Vizualizare activități
Windows Ctrl Stânga sau Dreapta: desktop virtual
Windows Ctrl-D: desktop virtual nou
Windows Ctrl-C: Cortana în mod de ascultare
Windows S: Căutare
Windows Ctrl-F4: se închide desktopul virtual
Windows + I: Setări Windows
Windows + A: Se deschide Centrul de Acțiuni Windows – acces la notificări și scurtături la unele acțiuni
Windows + X: Meniu contextual buton Windows Start

Bineînțeles că sunt disponibile toate celelalte scurtături pe care le regăsim și la versiunile anterioare.
Windows + D: Afișare desktop.
Windows + E: Deschidere Windows Explorer
Windows + L: Blocare Windows
Windows + R: Executare comandă

Pentru cine dorește să aibă acces mai rapid la „meniurile standard”, click dreapta pe simbolul de Windows.

Ce mai avem? Posibilitatea de a înregistra video activitățile pe care le executăm: Windows + G.

Win 10 09

Obținem următoarele posibilități, după ce confirmăm „Da. Acesta este un joc.”

Win 10 10

După cum se poate observa, fereastra se referă la Xbox. Dar înregistrează foarte bine și fereastra din care a fost „lansată”. De exemplu rulăm o aplicație de editare de imagine. Din păcate nu veți vedea ce setări se fac, doar cum acestea sunt aplicate pe imagine.
https://youtu.be/CdC_YdPaPsE

Meniul „Start”, ca să îl numesc așa, este complet configurabil. În partea din stânga găsim cele mai utilizate aplicații, apoi Windows Explorer cu legăturile fixate și alte legături recente.
Win 10 11

Urmează setările, alimentarea și accesul la toate aplicațiile instalate.

Setările afișează următoarea fereastră:

Win 10 12

Confuz la prima vedere? Cum am mai spus, nu vă place sau nu vă simțiți confortabil cu noua redare/înfățișare, clic dreapta pe Start și obțineți ceva mai… clasic.

 Win 10 08

Din punctul meu de vedere, noua fereastră de setări este mult mai intuitivă și accesul la diverse setări se face mult mai rapid.

Recunosc, mai întâi trebuie să te adaptezi. Avem la dispoziție 9 categorii, de la Sistem și până la Actualizare și Securitate. Pentru fiecare „categorie” regăsim informații despre tipul de setări pe care le putem vizualiza și modifica. De exemplu sub „Sistem” avem posibilitatea de a vedea și modifica următoarele: ecran, notificări, aplicații, alimentare. La „Confidențialitate” regăsim informații despre locație și cameră (setări generale, locație, cameră, microfon, vorbire, cerneală și tastare, informații cont, persoane de contact, calendar, mesagerie, radio, alte dispozitive, feedback și diagnostic, aplicații de fundal).

Chestia cu Windows 10 latura „Start”: se poate configura conform dorințelor. Componentele din partea dreaptă pot fi redimensionate (mic, mediu, mare și lat), se poate anula fixarea la „Start” etc. Nu am cum să explic mai bine decât îndemn pe toți să încerce personalizarea. Este utilă și intuitivă. Plus că pentru a dezinstala un program este suficient să dați clic dreapta pe el și să alegeți „Dezinstalare”. Cum vi se pare? Eu m-am „jucat” cu posibilitățile oferite și am fost încântat. Singurul lucru de care ai nevoie este o minte limpede (ca să decizi cum vrei să îți configurezi startul) și destul timp la dispoziție pentru a o face.

Pentru că am vorbit de lucrurile faine, ar fi bine să spun și ce anume nu îmi place. Toți posesorii de Windows 10 Home sunt limitați atunci când vine vorba de update-uri. Nu vă gândiți că nu puteți face update la sistemul de operare. Numai că acum nu puteți alege ce update-uri doriți să instalați și ce nu. Chestia asta este bună din punct de vedere al „chinului” de a face o alegere, astfel încât sistemul să fie cât mai bine protejat. Adică, direct spus, să avem încredere în Microsoft, deși de-a lungul timpului s-au strecurat și greșeli impardonabile, cum ar fi de exemplu imposibilitatea de bootare după ce s-a efectuat un anumit update (și nu vorbesc despre sisteme mediocre, ci high end!). Pe lângă așa ceva, mica pictogramă de update la Windows 10 este mic copil…

Așadar, vrei nu vrei, se instalează toate update-urile. Pentru a accesa fereastra de Windows Update apeși pe Start, Setări, Actualizare și Securitate.

Win 10 12

Se deschide următoarea fereastră:

Win 10 14

În cazul nostru avem de a face cu 3 update-uri. Se poate vedea că nu există posibilitate de alegere. Dacă dăm clic pe detalii…

Win 10 15

Asta nu este tot. Informațiile oferite sunt de mult ori needificatoare. Informații generale le obținem dând clic pe „Se așteaptă instalarea”.

Win 10 16

Pentru informații cât mai complete (oferite de Microsoft), va trebui să recurgem la site-ul Microsoft dedicat KB-urilor. Să luăm exemplul de mai sus: KB890830 (din fericire pentru noi, putem selecta KB-ul cu mausul). Copiem https://support.microsoft.com/ro-ro/kb/890830 și îl lipim în internet browser. Putem să salvăm numai o parte din link, adică https://support.microsoft.com/ro-ro/kb/. După kb/ vom tasta de fiecare dată numărul de KB dorit. Uneori numărul de KB nu este găsit, alteori articolul va fi în engleză. O altă posibilitatea este de a căuta KB-ul respectiv pe net, de exemplu prin Google Search (Microsoft Windows KB3087916, de exemplu). Totuși, nu pot înțelege de ce un gigant precum Microsoft nu are pus la punct un motor de căutare după KB-uri….

Partea bună, dacă o pot denumi așa, este că dând clic dreapta pe Start, mergem la panoul de control clasic, așa cum îl știm de la Windows 7, apoi Programe și Caracteristici și în final clic pe Vizualizare actualizări instalate. Vom obține o listă cu actualizări. Click dreapta pe KB și avem astfel posibilitatea de a dezinstala KB-ul „nedorit”. Cum nu am nimic de reproșat actualizărilor, așadar nu am motiv să dezinstalez ceva, nu pot spune ce se întâmplă după ce se dezinstalează un update, dacă acesta este instalat automat din nou sau nu. Referitor la acest aspect am găsit pe net următoarea soluție: KB 3073930 (https://support.microsoft.com/ro-ro/kb/3073930), care este oferit și în limba română. Așadar, soluții se găsesc, trebuie doar să le cauți. Microsoft a avut motivul lui atunci când a implementat acest mod de a face update, respectiv atunci când a modificat „politica”. La o căutare pe Internet, găsim diferite soluții pentru dezactivarea Windows Update, cum ar fi aici: https://4sysops.com/archives/disable-windows-update-in-windows-10/

Altă bilă albă pentru Windows 10: montarea fișierelor ISO! Dacă până la Windows 7, dacă doreai să vezi sau să redai conținutul unui fișier ISO, trebuia să folosești un program de la terți. Acum, în Windows 10, dai un click dreapta pe fișierul ISO respectiv și alegi „Montare”. Simplu ca bună ziua!

O altă „noutate”: deschideți mai multe ferestre. Apăsați apoi tasta Windows și apoi folosiți tastele săgeți! Asta se numește „snap assist” (în română ași spune asistent de aliniere a ferestrelor). Foarte utilă atunci când dorești să lucrezi într-o fereastră dar totodată ai nevoie de informații dintr-o alta. Să spunem că avem de scris un rezumat sau un articol despre utilizarea unui aparat. Ceea ne ne ajută la crearea unui articol despre un aparat oarecare este manualul de utilizare al acestuia. De cele mai multe ori, manualul de utilizare vine sub format pdf. Așadar, pe jumătate de ecran plasăm editorul de text, pe cealaltă jumătate de ecran plasăm manualul de utilizare în format pdf. Simplu ca bună ziua. Putem alinia o fereastră în dreapta sau în stânga ecranului folosindu-ne de combinația de taste Windows + săgeată dreapta sau săgeată stânga. Putem maximiza sau micșora fereastra cu tasta Windows + săgeată în sus sau în jos. Și așa mai departe.

Habar nu am câți dintre utilizatorii de Windows chiar folosesc prescurtările de tastatură. Eu unul le folosesc de când mă știu. Este o metodă foarte rapidă de a ajunge acolo unde dorești, fără a fi nevoit să miști mausul. De când cu ecranul tactil, acesta poate reprezenta o alternativă la prescurtările de tastatură, dar numai limitat.

Windows 10 vine cu un nou browser pentru Internet: Microsoft Edge.
Microsoft Edge este poate singurul browser care permite să ne luăm notițe, să scriem, să desenăm și să facem evidențieri direct în paginile web.

Win 10 20

O chichiță totuși: pentru a „folosi” această funcție de „notă web”, respectiv pentru a o putea salva ca imagine/notiță web, ai nevoie de un cont Microsoft pentru a folosi OneNote sau de un cont de mail, pentru partajare (trimiterea paginii de web sub formă de imagine). Dacă dorim să folosim doar ceea ce vedem pe ecran, putem trimite spre OneNote doar „captura de ecran”. Pentru o prezentare mai bună mi-am permis să fac o mică captură de ecran. Vizionare plăcută.

În ceea ce privește posibilitatea de partajare, click pe simbolul corespunzător:

Win 10 22

Urmați următorii pași:

Win 10 23

(Se apasă pe „Trimiteți prin e-mail …)
Se deschide programul de e-mail. Mesajul se poate trimite ca un e-mail obișnuit. Imaginea va fi trimisă sub formă de atașament.

Win 10 24

Se spune despre Microsoft Edge că deschide paginile de Internet mult mai repede decât orice alt browser. Din câte am putu observa, acest lucru este valabil. Cât de mult ne ajută însă acest lucru, nu pot spune. Viteza cu care se deschide o pagină de Internet nu se află pe lista mea de „dorințe”. Firește, este „plăcut” să aștepți cât mai puțin până se deschide pagina, dar nu este ceva crucial. Părerea mea. Asta până când chiar a=m verificat rapiditatea de deschidere a unei pagini web cu Microsoft Edge, pe un tablet PC 2 în 1, așadar nu cine știe ce sistem vitezoman. Este chiar uimitor cât de repede se deschis paginile. Și nu cred că acest lucru se datorează hardware-ului!

Dacă nu suntem mulțumiți de faptul cum pagina vizitată este afișată cu Microsoft Edge, avem posibilitatea de a o deschide simplu în clasicul Internet Explorer.

Win 10 25

În privința securității, Microsoft Edge introduce noua tehnologie SmartScreen, care are menirea de a combate înșelătoriile online (phishing).

Pe de cealaltă parte, Microsoft Edge nu este încă un program care să fi ajuns la maturitate. Trebuie să mai așteptăm până când Microsoft îl va îmbunătății. Certă este rapiditatea browserului, iar „Vizualizarea Citire” (view of reading) chiar îmi face plăcere să o folosesc atunci când doresc să citesc un blog.

Îmi doresc să scriu câte ceva și despre Cortana, dar domnișoara Cortana nu este disponibilă în regiunea și limba mea, adică în română. „Cortana este disponibilă în următoarele limbi: franceză, italiană, germană, spaniolă, engleză (SUA), engleză (Regatul Unit), mandarină”. Asta este. Care este!

Ce ar mai fi de spus?

Există zvonuri cum că Windows 10 va „revoluționa” jocurile: nu ai jocuri genuine, pa și pusi! Oare? Altă știre se referă la update-urile Windows: sunt oarecum obligatorii, la modul, nu faci update, capeți restricții la unele funcții! Tare și asta! Așadar, actualizările verifică dacă este „legit”. Când depistează un soft piratat, pac, îl dezinstalează fără a mai anunța utilizatorul! Dacă chestia asta se va aplica și descărcării de filme, va fi vai și amar: manifestații de stradă, schimbări de guverne, arsul Microsoft pe rug în piața mare, ce mai, HAOS! Greu de crezut 5, ce mai! Reacții la astfel de știri nu au întârziat să apară. Mai toate de genul „Pa Vindache”. În loc să se intre în legalitate… Mă rog, asta este din altă poveste…

Indiferent cum vor evolua lucrurile în acest sens, mă gândesc la următoarele:

 1. Windows 10 este foarte bun, din ce am putut constata până în prezent, pe tablete 2 în 1. Varianta de 32bit.

 2. Există oricând programe gratuite similare sau foarte aproape pentru aproape toate aplicațiile cu plată. Mă gândesc aici la pachetul Microsoft Office, Adobe Acrobat, Photoshop ș.a.m.d.

 3. La cât de accesibile au devenit jocurile acum, rușine celor care folosesc copiile pirat. Și spun asta din perspectiva unuia care a „trăit” vremuri în care chiar dacă voiai să cumperi jocuri, nu puteai: nu se găseau la noi pe piață, prețuri foarte mari față de un salariu decent etc. Apoi, încă ceva: jocurile de obicei se ieftinesc la ceva timp după lansare. Iar cele pentru PC sunt cele mai ieftine (față de variantele pentru Xbox sau PS3/PS4).

 4. Windows 10 vine gratuit pe tablete și telefoane. Ce pretenții poți să ai?

Există o funcție care trece automat din modul PC în modul tabletă, foarte utilă atunci când folosim o tabletă 2 în 1: când tableta este conectată la tastatură (să spunem un fel de stație de andocare), avem modul PC, în momentul în care scoatem tableta din tastatură, trece automat în modul tabletă. Fain, nu?

Tot căutând pe net alte chestii nou aduse de Windows 110 care mi-ar scăpa (din nou, ca „simplu” utilizator), am dat de ceva care m-a făcut să zâmbesc: cum poți afișa fără bătaie de cap setările în modul „bătrânesc”: http://www.cnet.com/how-to/activate-godmode-in-windows-10/

Adică, pe românește:

 1. Click dreapta pe desktop, Nou, Folder.

 2. Click dreapta pe dosarul nou creat, Redenumire și schimbați numele în GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

 3. Voala, avem un folder care la deschidere vom primi cadou setările pe înțelesul tuturor, ordonate frumos în ordine alfabetică. Pentru glumeți, se poate redenumi dosarul, ceva de genul: Dosarul lui Bulă.

Win 10 26

Bun „bancul”, nu?

În timp ce tocmai lucram la acest articol, m-am confruntat cu primul ecran albastru în Windows 10. Acum acestuia i se spune „:(”. M-am confruntat cu „DPC WATCHDOG VIOLATION ”. Adică, pe limba noastră, această eroare este destul de comună atunci când ai SSD. În cazul meu EMMC. Iar problemuța apare când firmware-ul SSD-ului / EMMC-ului nu este la zi. Ei bine, la modelul meu de EMMC nu găsesc firmware-ul. Asta este. Dar problema apărută m-a dus la următoarele lucruri interesante:

Comenzi rapide pentru diagnosticare și reparare. Pentru a le executa recomand să lansați „cmd” cu drepturi de administrator (Start – Toate aplicațiile – Sistem Windows – Click dreapta pe Linie de comandă, Executare ca administrator).

 1. System File Checker – verificator fișiere de sistem.
  sfc /scannow
  Verifică integritatea fișierelor de sistem. Dacă se depistează fișiere corupte (de regulă modificările sunt datorate programelor rău intenționate), acestea vor fi înlocuite.

 2. File Signature Verification – verificator de semnătură fișiere
  sigverif
  O metodă de a verifica integritatea unui sistem în baza verificării semnăturii digitale a fișierelor. Comanda „sigverif” va deschide o fereastră proprie. Se apasă pur și simplu pe start, scanarea va începe imediat. La finalul verificării apare mesajul de încheiere a acțiunii. Se dă apoi clic pe „Complex”. Se deschide o altă fereastră. Aici putem lăsa setările implicite sau le putem modifica după bunul plac. Important este să vizualizăm jurnalul. Acesta poartă numele de „SIGVERIF.TXT” (poate fi însă modificat din aceeași fereastră).

 3. Driverquery – pentru listarea driverelor sistemului
  Pentru a salva lista sub formă text, recomand următoarea comandă (unde „C” poate fi schimbat cu oricare altă partiție sau unitate de stocare):
  driverquery > C:\driverlist.txt

 4. Repair-bde – o unealtă pentru a recupera ce se poate recupera de pe un mediu de stocare criptat cu BitLocker. Pentru a folosi această comandă va trebui să se indice sursa și destinația unde pot fi scrise datele recuperate, cât și cheie de recuperare sau parola de recuperare pentru BitLocker.
  Exemplu sintaxă de bază:
  repair-bde <source> <destination> -rk | rp <source>
  rk (recovery key) sau rp (recovery password)
  Trebuie să specificați unitatea sursă, unitatea de destinație, (cheia de recuperare) rk sau RP (parolă de recuperare), împreună cu calea la cheia de recuperare sau parola de recuperare.
  Exemplu: repair-bde c: d: -rk e:\recovery.bek

 5. Tasklist – comandă pentru obținerea de informații cu privire la sarcinile are se execută în cadrul sistemului.
  Exemple
  a. tasklist -m
  se afișează toate modulele DLL asociate unei sarcini
  b. tasklist -svc
  listează serviciile care suportă fiecare sarcină

 6. Taskkill – cum spune și numele, „ucide la greu” sarcina indicată, după nume (numele de imagine) sau după ID de proces. Sintaxa?
  – taskkill -pid 4104 (unde 4104 este ID-ul sarcinii/procesului)
  – taskkill -im iexplore.exe (numele sarcinii/procesului)

Alte noutăți?

Redimensionarea ferestrei „Liniei de comandă” (cmd) ca oricare altă fereastră Windows, inclusiv maximizare. Și asta nu este tot. Aici aflați mult mai multe despre linia de comandă în Windows 10: http://www.techrepublic.com/article/take-a-look-at-windows-10s-new-command-prompt-features/

Când vine vorba de personalizarea Windows-ului, cred că s-ar putea scrie cel puțin un roman. Ce mi s-a părut interesant încă de la început, schema de culori se adaptează la imaginea de fundal. Merită încercată.

Poți alege și ce imagine va fi afișată când se blochează ecranul. Când vorbim de teme, posibilitățile sunt nelimitate. Pot fi descărcate gratuit de pe Internet.

De personalizarea butonului Start am mai vorbit.

Nu pot spune decât atât: încercați.

Pentru că tot am adus vorba de programe gratuite, iată câteva mai mult decât interesante și astfel nu se mai pune problema piratării.

1. LibreOffice
Sută de programe similară cu Microsoft Office.

2. OppenOffice
Sută de programe similară cu Microsoft Office.

3. VLC
Substitut pentru Windows Media Center.

4. GIMP
În loc de Adobe Photoshop. Nu este același lucru, dar odată obișnuit…

5. FreeCommander XE
Asta în cazul în care sunteți plictisiți de Windows Explorer.

6. 7-Zip
Un program de arhivare foarte util, ușor de folosit.

7. NoteTab Light
Un Notepad mai evoluat. Mult mai evoluat.

8. File Shredder
Programul perfect atunci când vrei să ștergi ceva mai mult decât definitiv, vorba vine.

9. SpaceSniffer
Nu mai ai spațiu liber? Progrămelul ăsta te ajută să descoperi ce anumite îți mănâncă prețiosul spațiu. Nu ai nevoie de instalare, doar de un dublu clic pe executabil.

Acum un mic tutorial despre cum putem să facem un backup de sistem cu resurse proprii Windows 10.

1. Click pe Start, Toate aplicațiile, Sistem Windows, Panou de control, Istoric fișiere, Backup cu imaginea sistemului.

Win 10 27

2. Pe sistemul meu, o tabletă 2 în 1 inițial cu Windows 8.1, apare fereastra „Backup și restaurare (Windows 7)”. De remarcat faptul că am creat deja un backup pe un HDD extern.

Win 10 28

3. Click pe „Creare imagine de sistem”. Se va căuta la început dispozitivele conectate unde se
poate salva imaginea de sistem.

Win 10 29

4. Se alege apoi locația unde se dorește salvarea imaginii.

Win 10 30

5. După alegerea cu privire la ceea ce dorim să includem în imaginea de sistem, apare fereastra de confirmare a setărilor copiei de sistem și gata. Nu ne rămâne decât să ne relaxăm până când se creează backup-ul nostru.

Win 10 31

Simplu, nu?

Pentru a recupera sistemul, va trebui să avem o unitate de recuperare creată pentru a putea boota sistemul în cazul în care PC-ul nu poate porni. Urmați următorii pași pentru crearea unei unități de recuperare:

 • Din „Istoric fișiere” (cum ajungeți aici vedeți mai sus), dăm click pe „Recuperare” din stânga jos, deasupra „Backup cu imaginea sistemului”.

 • În fereastra „Recuperare” se dă click pe „Creați o unitate de recuperare”.

 • Se selectează unitatea respectivă și se apasă pe „Următorul”. Apare o nouă fereastră în care suntem avertizați că se va șterge tot ceea ce se află pe unitatea respectivă.

 • Click pe „Creare”.

Sistemul „nostru” se poate recupera astfel:

 • Se bootează de pe unitatea de recuperare creată. Înainte de asta ar trebui să avem conectată unitatea de stocare pe care se află imaginea noastră de Windows (backup).

 • În setările de Windows, click pe Următorul (Next), alegem Reparare computer, Depanare, Opțiuni avansate, Recuperare imagine de sistem.

 • Se alege pur și simplu backup-ul de imagine de sistem creat și urmărim pașii.
  Simplu.

Sper să nu fie nevoie de o reinstalare de Windows. Este bine însă să fim pregătiți pentru orice eventualitate.

Mă opresc aici. Nu de alta, dar am lungit foarte mult un articol pe care inițial am vrut să îl țin cât mai scurt. Sper că este util.

Mulțumesc de vizită.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: